Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ. Χρυσουλάκης: Λάθος η κατάργηση της 12μετρης λωρίδας – Αυτή δίνει υπεραξία στα νησιά μας

“Όφειλαν να την επιβάλλουν σε όλη τη χώρα και όχι να την αφαιρέσουν από τα Δωδεκάνησα, τάχα για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας”, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δωδεκανήσου και πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του ΤΕΕ στην Κω, Γιώργος Χρυσουλάκης, αναφορικά με την κατάργηση του ιταλικού κτηματολογικού κανονισμού για τον αιγιαλό και την παραλία.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, αυτό που διατηρήθηκε σε ισχύ -με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων από το 1947- το όριο του αιγιαλού, δεν τίθεται στο όριο του χειμέριου κύματος, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σε αυτό προστίθεται μια ζώνη 12 μέτρων.

“Όσες φορές απευθύνθηκα στην Αθήνα για υποθέσεις σχετικές, διαπίστωσα παντελή άγνοια για το Ιταλικό Κτηματολόγιο, ουδείς γνώριζε τι πραγματικά είναι, ακόμα και τώρα δεν έχουν αντιληφθεί τι πάει να γίνει”, υπογράμμισε ο κ Χρυσουλάκης, επικρίνοντας όλους εκείνους που “τους εμποδίζουν τα 12 μέτρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Πρέπει να καταλάβουν”, εξήγησε “πως στα νησιά υπάρχει ιδιαιτερότητα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους, όπως στη υπόλοιπη επικράτεια, άλλωστε αυτό προσδίδει σε αυτά και υπεραξία και συγκριτικό πλεονέκτημα”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, μην παραλείποντας να επισημάνει την τάση υπερεκμετάλλευσης των παραλιών και την ανάγκη να δουλέψουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την απομάκρυνση των αυθαιρέτων.

Να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση του ΤΕΕ Δωδεκανήσου η πλειονότητα των συμβούλων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της δωδεκάμετρης λωρίδας χωρίς ωστόσο να παρθεί απόφαση.

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Γιώργος Χρυσουλάκης, που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης για λόγους, όπως τόνισε, “προστασίας των παραλιών και του δικαιώματος πρόσβασης των νησιωτών σε αυτές”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More