Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεκατέσσερις νεκροί σε επίθεση ντόπιων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία

Δεκατέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 18/09/2023 σε επίθεση τοπικής κουρδικής ομάδας με στόχο περιοχές που ελέγχονται από φατρίες πιστές στην Άγκυρα στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν τοπικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, Κούρδοι μαχητές στο πλαίσιο των γνωστών «Απελευθερωτικών Δυνάμεων του Αφρίν» εκμεταλλεύτηκαν τις εσωτερικές μάχες σε μια φατρία πιστή στην Άγκυρα για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους ανατολικά της πόλης Al-Bab, μιας από τις πιο εξέχουσες πόλεις  τις φατρίες που είναι πιστές στην Άγκυρα, στη βορειοανατολική ύπαιθρο του Κυβερνείου του Χαλεπίου.

Η επίθεση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία «14 μελών της φατρίας υπέρ της Άγκυρας».

Ωστόσο, ένας τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι νεκροί ανήκαν σε μια ομάδα που αποσχίστηκε πριν από λίγο καιρό από την υπέρ της Άγκυρας παράταξη ως αποτέλεσμα και εσωτερικών μαχών.

Οι «Απελευθερωτικές Δυνάμεις του Αφρίν» είναι μια ομάδα Κούρδων μαχητών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω  στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία και οι πιστές σε αυτήν συριακές φατρίες το 2018 στη συνοριακή περιοχή του Αφρίν.

Αυτοί οι μαχητές είναι παρόντες σήμερα σε περιοχές όπου οι Κούρδοι μαχητές και οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν αναπτυχθεί βόρεια της πόλης του Χαλεπίου.

Η ομάδα εξαπολύει επιθέσεις κατά καιρούς κατά φατριών πιστών στην Άγκυρα που ελέγχουν μια ευρεία συνοριακή περιοχή μετά από τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας που είχαν ως στόχο κυρίως Κούρδους μαχητές.

Αυτή η συνοριακή περιοχή, όπου είναι παρούσες οι τουρκικές δυνάμεις, είναι μάρτυρας εσωτερικών μαχών μεταξύ φατριών που ανταγωνίζονται για επιρροή, και οι κάτοικοι τις κατηγορούν για παραβιάσεις, όπως κατάσχεση γης, περιουσίας και γεωργικών καλλιεργειών, τυχαίες συλλήψεις και διαχείριση της περιοχής με τη βία των όπλων και του εκφοβισμού.

ΕΡΤ – Λίβανος: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More