Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάλεξη του Καθηγητή Βρ. Καραλή: «Κορνήλιος Καστοριάδης 100 χρόνια μετά: Η Ελληνική Φιλοσοφία μετά τους Έλληνες»

Με την διάλεξη με τίτλο «Κορνήλιος Καστοριάδης 100 χρόνια μετά: Η Ελληνική Φιλοσοφία μετά τους Έλληνες», την οποία θα παρουσιάσει ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής, ξεκινά η σειρά των Σεμιναρίων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για το 2023.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο καθηγητής Καραλής, θα εμβαθύνει στο ενδιαφέρον γλωσσικό παράδοξο της φιλοσοφίας του Κορνήλιου Καστοριάδη, που περιλαμβάνει μια εξαιρετικά πυκνή αλλά διαυγή φιλοσοφική γλώσσα. Αυτό το γλωσσικό παράδοξο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε τις απαρχές της φιλοσοφικής σκέψης και την επίδραση της ελληνικής γλώσσας στον τρόπο με τον οποίο ο Καστοριάδης κατανοούσε και έγραφε φιλοσοφία στα γαλλικά.

Ο κ. Καραλής θα εξερευνήσει, επίσης, ένα κείμενο που πρόσθεσε ο Καστοριάδης στην ελληνική μετάφραση του έργου του “Φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας” (“Imaginary Institution of Society”) το 1978, το οποίο δεν είναι γνωστό σε καμία άλλη γλώσσα. Το σύντομο αυτό κείμενο χαρτογραφεί τη σχέση που ανέπτυξε με τη δική του ελληνική γλώσσα μέσα από τη φιλοσοφική του γραφή σε άλλη γλώσσα. Αυτή η εργασία συζητά τη σύνδεση μεταξύ σκέψης και άρθρωσης ενώ διερευνά τη σχέση του Καστοριάδη με την αρχαία και τη νέα ελληνική.

Ο καθηγητής Βρασίδας Καραλής είναι ο επικεφαλής της Έδρας Sir Nicholas Laurantos στο Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ. Έχει πλούσια εμπειρία στον τομέα, με πολλές δημοσιεύσεις στο ενεργητικό του, όπως: A History of Greek Cinema (Continuum 2012), Realism in Greek Cinema (I.B. Tauris, 2017), Recollections of Mr Manoly Lascaris (Brandl & Sclesinger, 2007), The Demons of Athens (Brandl & Schlesinger, 2013), Reflections on Presence (re.Press, 2016)., Realism in Post-War Greek Cinema (Bloomsbury, 2017), The Cinematic Language of Theo Angelopoulos (Berghan Press, 2021), και Theo Angelopoulos Filmmaker and Philosopher (Palgrave, 2023). Έχει επίσης επιμεληθεί πολλές συλλογές, όπως Cornelios Castoriadis and the Project of Radical Democracy (2013), Martin Heidegger and the Aesthetics of Being (2008), Power, Justice, and Judgement in Hannah Arendt (2012).

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, στο Ελληνικό Κέντρο (Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη) και είναι δωρεάν και ανοιχτή στο κοινό.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More