Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Διαμαρτυρία ξενοδοχοϋπαλλήλων για αμοιβές, συνθήκες εργασίας και επίδομα ανεργίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιούν σήμερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που ζητούν την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και την ικανοποίηση σειράς θεσμικών ζητημάτων, λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, η οποία ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία, όπως και πέρυσι.

Η νέα επικοινωνία που είχε χθες η διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου με τον πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδοχείων κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης εργασίας. “Αγκάθι”, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης, παραμένει η πληρωμή της υπερωριακής εργασίας, αλλά και άλλα ζητήματα. Όπως είπε, οι ξενοδόχοι, με τους οποίους συμφώνησαν σε μισθολογική αύξηση της τάξης του 11,5%, ζητούν να αυξηθούν και τα ποσοστά τα οποία παρακρατούνται από όσους εργαζόμενους στεγάζονται και σιτίζονται με ευθύνη του εργοδότη. “Με αυτό τον τρόπο θέλουν να μας πάρουν πίσω ό,τι μας δίνουν” τόνισε ο κ. Κοκολάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Ήδη, μάλιστα, η διοίκηση του Σωματείου έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας να κινηθεί η διαδικασία της μεσολάβησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο σημερινό αδιέξοδο.

Με τα προβλήματα του κλάδου να παραμένουν και να αποτελούν αντικίνιτρα για όσους θα ήθελαν να εργαστούν στα ξενοδοχεία, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις 10 το πρωί συγκεντρώνονται στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδοχείων νομού Ηρακλείου, όπου θα επιδώσουν το ψήφισμά τους και την αίτηση που κατέθεσαν στον ΟΜΕΔ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζητούν:

•Επαναφορά του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίων εποχής.

•Υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με όρους αμοιβής και εργασίας που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

•Κήρυξη ως Γενικώς Υποχρεωτικών των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπογράφονται.

•Επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

•Μέτρα κατά της ακρίβειας.

•Αναβάθμιση των σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

•Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στο πλευρό των ξενοδοχοϋπαλλήλων τάσσεται, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Με ανακοίνωσή της “καλεί τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την υπόσχεση, που είχε δώσει στο Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου στις 27/9/2022 και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρότατα προβλήματα του κλάδου και γενικότερα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα”.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More