Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Διαδρομές προς αναπτυξιακές πολιτιστικές πολιτικές»- Ένα διήμερο πρόγραμμα στο Goethe-Institut Thessaloniki

Το γνωστό πλέον πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX, Tale of X Cities, που έχει σαν στόχο την τοπική ανάπτυξη με άξονα την τέχνη και τον πολιτισμό, παρουσιάζει ένα διήμερο πρόγραμμα ομιλιών, συζητήσεων, εργαστηρίων και έκθεσης με τίτλο “Paths for transformative cultural policies” (Διαδρομές προς αναπτυξιακές πολιτιστικές πολιτικές).

Στις 25-26 Μαΐου θα συναντηθούν στο Goethe-Institut Thessaloniki ειδικοί από διαφορετικούς τομείς, εκπρόσωποι του χώρου του πολιτισμού και τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς και ενεργοί πολίτες, προκειμένου να συνομιλήσουν γύρω από τις δυνατότητες που προσφέρει η χάραξη πολιτιστικής πολιτικής ως εφαλτήριο τοπικής ανάπτυξης. Έτσι, το “Paths” θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα συνάντησης και δικτύωσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να φανταστούν διαδρομές και συνέργειες που ανταποκρίνονται στις επείγουσες ανάγκες της εποχής μας και θέτουν ως άξονα την κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική βιωσιμότητα.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Την πρώτη μέρα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την κεντρική ομιλία του Δρ. Αθανάσιου Καλογερέση, που θα εστιάσει στον σχεδιασμό πολιτιστικών στρατηγικών μέσω της εμπειρίας του έργου του Υπουργείου Πολιτισμού “Σχεδιασμός πολιτιστικού masterplan, πολιτιστικής αναπτυξιακής πολιτικής και πολιτιστικής ταυτότητας (brand) για επιλεγμένες περιοχές της χώρας”. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις έννοιες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη κοινωνική, πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, και άρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον σχεδιασμό πολιτιστικής πολιτικής: συμμετοχή & συμπερίληψη, ταχεία αναπτυσσόμενη τεχνολογία, βιωσιμότητα. Θα εξεταστεί το μοντέλο του θεσμού “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” ως μοχλού τοπικής ανάπτυξης με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Tέλος, θα παρουσιαστεί η Ευρωπαϊκή προοπτική, ειδικά όσον αφορά τις προτεραιότητες πολιτιστικής πολιτικής που αντανακλώνται στα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Επιπλέον, θα υλοποιηθούν τέσσερα παράλληλα εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις θεματικές που τους ενδιαφέρουν, μέσα από παραδείγματα και ομαδική εργασία:
— “Πολιτιστική συμμετοχή. Δημιουργώντας συμμετοχικές διαδικασίες στο σχεδιασμό πολιτιστικής πολιτικής”, με την Αργυρώ Μπαράτα, Πολιτιστική Διαχείριση και Ανάπτυξη, Πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών Culture for Change
— “Το ποτάμι που ενώνει τις όχθες. Ένας οδηγός βιώσιμης ανάπτυξης”, με τον Νίκο Πολίτη, Διευθυντή Ανάπτυξης Κατασκευών – Υπεύθυνο Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης στην CoffeeIsland
— “Γράφοντας ένα πετυχημένο αίτημα χρηματοδότησης”, Με την Δρ. Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Senior expert in EU funding, PlanO2 Anaptyxis
— “Branding για το μέλλον” (το όνομα του ειδικού θα ανακοινωθεί σύντομα)

Η συμμετοχή στα εργαστήρια θα είναι ανοιχτή στο κοινό, δωρεάν, με προεγγραφή.
Περισσότερες λεπτομέρειες και φόρμες εγγραφής εδώ: www.x-cities.net (οι φόρμες εγγραφής θα είναι διαθέσιμες από τις 15/5).

ΈΚΘΕΣΗ
Τέλος, στον εκθεσιακό χώρο του Goethe-Institut Thessaloniki θα στηθεί η εγκατάσταση “Εγκατάλειψη ή Μεθόδευση”, ένα συλλογικό έργο των συμμετεχόντων στα φετινά εργαστήρια του Tale of X Cities, που εξερευνούν τα όρια μεταξύ Τέχνης & Ακτιβισμού. (Περισσότερα: https://www.x-cities.net/workshop2024.html)

Εξάλλου, το “Paths” έρχεται να συμπληρώσει τη σειρά εργαστηρίων με θέμα τον σχεδιασμό πολιτιστικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Tale of X Cities το 2023. Μέσω της διαδικασίας του εργαστηρίου, το πρόγραμμα συνδιαμορφώθηκε τόσο από τους ειδικούς όσο και από τους συμμετέχοντες. (Περισσότερα: https://www.x-cities.net/culturalpolicyworkshop.html)

“PATHS for transformative cultural policies”
25-26 Μαΐου 2024
Χώρος: Goethe-Institut Thessaloniki, Βασιλίσσης Όλγας 66 – Αμφιθέατρο
Γλώσσα: Αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά
Αναλυτικό πρόγραμμα και λίστα ομιλητών: www.x-cities.net

Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και του ArtBOX, και μέχρι σήμερα έχει ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες ωφελούμενους σε 15 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο ετήσιος προγραμματισμός περιλαμβάνει δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια ενεργοποίησης της ατομικής και συλλογικής δημιουργικότητας, εκθεσιακές/φεστιβαλικές παρουσιάσεις, και συμμετοχικές δράσεις στον δημόσιο χώρο, που συνδιαμορφώνονται από όλους τους εμπλεκόμενους. Μια διαδικασία που οδηγεί στην δημιουργία μιας υπερτοπικής, συμπεριληπτικής κοινότητας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More