Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυσαρέσκεια στο Ιράν για την εθνική ομάδα που δεν στήριξε στο Κατάρ το κύμα διαμαρτυρίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που ο Λιονέλ Μέσι σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και ένας μήνας από τότε που το Ιράν – γνωστό και ως Team Melli – έφυγε από το Κατάρ μετά την ήττα από τις ΗΠΑ στον τελευταίο αγώνα των ομίλων.

Στα μυαλά τόσων πολλών από τους ανθρώπους που τάχθηκαν ενάντια σε μια καταπιεστική κυβέρνηση στο Ιράν, ήταν μια χαμένη ευκαιρία.
Ο τραγικός θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου ανέτρεψε την πολιτική του Ιράν. Είναι μια χώρα σε εξέγερση από τότε. Μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ήταν ότι αν οι ποδοσφαιριστές δεν υποστήριζαν την κοινωνική αλλαγή στη μεγαλύτερη σκηνή, ακόμη και με τον κίνδυνο που συνεπαγόταν, τότε δεν μπορούμε να τους υποστηρίξουν οι φίλαθλοι του Ιράν.
Πολλοί άνθρωποι στο θεοκρατικό Ιράν αισθάνονται ότι η εθνική ομάδα τους απογοήτευσε, δείχνοντας καμία εξωτερική ενσυναίσθηση με τους διαδηλωτές από την άρνηση να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο πριν από τον εναρκτήριο αγώνα.

Οι παίκτες είχαν μια παγκόσμια ευκαιρία για να μιλήσουν και δεν άδραξαν αυτήν την ευκαιρία. Φυσικά χρειάζεται γενναιότητα για να αντιμετωπίσεις την κυβέρνησή σου, αλλά βλέποντας από εδώ τους παίκτες ενήργησαν ως συνήθως. Οι πανηγυρισμοί στα γκολ απογοήτευσαν πολλούς. Όταν η Team Melli επέστρεψε στην Τεχεράνη υπήρξε μια εκπληκτική υποδοχή, από ένα πλήθος που φαινόταν να είχε συγκεντρωθεί αφύσικα από την κυβέρνηση.
Οι απλοί Ιρανοί, κυρίως πολλές γυναίκες και νέοι που αγωνίζονται για τα βασικά δικαιώματα, έχουν σκοτωθεί σε μεγάλο βαθμό επειδή διαμαρτυρήθηκαν για αυτά τα δικαιώματα. Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRANA) αναφέρει ότι περισσότεροι από 508 έχουν σκοτωθεί από τις αρχές. Ακόμη και η ιρανική κυβέρνηση δέχεται ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από 200.

Η HRANA προειδοποιεί επίσης ότι 60 έως 100 κρατούμενοι κινδυνεύουν να εκτελεστούν, απλώς επειδή μιλούν εναντίον του καθεστώτος. Ο Amir Nasr Azadani, 26, πρώην παίκτης στην ιρανική Pro League είναι ένας από αυτούς, που καταδικάστηκε σε θάνατο.

Από τότε που η ομάδα του Ιράν επέστρεψε, παρέμειναν σιωπηλοί. Δεν μιλάνε για τίποτα εκτός Team Melli και όσα έγιναν στα ματς. Τους επικρίνουν ότι λαμβάνουν μπόνους, όπως επίσημη άδεια εισαγωγής πολυτελών αυτοκινήτων στη χώρα, ενώ σιωπούν για τους συμπολίτες τους.
Το εγχώριο πρωτάθλημά μας ξεκίνησε ξανά λίγες μέρες μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι αγώνες συνεχίζονται σε άδεια γήπεδα, ακόμα και το ντέρμπι της Τεχεράνης ανάμεσα στην Esteghlal και την Perspolis. Αν δεν υπάρχουν οπαδοί, δεν μπορούν να υπάρξουν διαμαρτυρίες. Αυτή είναι η λογική του καθεστώτος.

Πριν κλείσουν τα στάδια, το Ιράν δεχόταν πίεση από τη FIFA να αφήσει γυναίκες να μπουν ως θεατές. Αυτό παραμένει μια πρόκληση. Και τι κάνει η FIFA;
Η επιθυμία των αρχών να συνεχίσουν να καταπνίγουν τη διαφωνία ήταν πιο ορατή τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο καλύτερος παίκτης μας, ο Αλί Ντάι, φάνηκε και πάλι να είναι στόχος. Ο πρώην επιθετικός παραπονέθηκε για την κυβέρνηση μετά τη δολοφονία της Asra Panahi, ενός 15χρονου κοριτσιού από την πατρίδα του, το Ardabil, τον Οκτώβριο.

Είχε αρνηθεί να λάβει μέρος σε μια φιλοκυβερνητική συγκέντρωση και ήταν μεταξύ μιας ομάδας συμμαθητών που ξυλοκοπήθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν για αυτό.
Πέθανε από τα τραύματά της.

Αυτή η προφανής παρενόχληση συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένα αεροπλάνο για το Ντουμπάι που μετέφερε τη γυναίκα και την κόρη της αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο νησί Κις στον Περσικό κόλπο, για να τους εμποδίσει να φύγουν από τη χώρα. Είναι καλά. Ο Ali Daei είπε αργότερα: «Δόξα τω Θεώ είναι υγιείς και τους έχω δίπλα μου».

Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το τι ακριβώς συνέβη και γιατί, αν και η συναίνεση είναι ότι η οικογένεια στοχοποιήθηκε για τον Αλί Ντάι που υποστήριξε τις διαδηλώσεις. Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι τους είπαν να προσγειωθούν, το πρακτορείο ειδήσεων bone είπε ότι η οικογένεια του Ali Daei είχε απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα επειδή συνέβαλε σε αυτό που αποκαλούσαν «αναταραχή».

Όμως το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν τους επιβλήθηκε κανένας περιορισμός.
Η οικογένεια του Ali Daei δεν μπορεί να φύγει από το Ιράν, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ήταν ελεύθερος να το κάνει. Δεν υπάρχουν νέα σχετικά με το πότε μπορεί να επιτραπεί να ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις του. Αλλά ένας εξέχων και ανώτερος εξτρεμιστής υποστηρικτής του καθεστώτος, ο Χαμίντ Ρασάι, ζήτησε δημοσίως να «χαστουκιστεί» ο Αλί Νταέι, δηλαδή να τιμωρηθεί ή να ξυλοκοπηθεί.

Η ενορχηστρωμένη φύση του εκφοβισμού επισημάνθηκε επίσης όταν το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Channel 3 μετέδωσε ένα αρνητικό ντοκιμαντέρ για έναν άλλο πρώην παίκτη του Ιράν, τον Αλί Καρίμι, έντονο υποστηρικτή των διαδηλώσεων που ζει τώρα στη Βόρεια Αμερική.

Εν μέσω αυτής της καταστολής, οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί και οι φωνές των διαδηλωτών ακούγονται ως επί το πλείστον καθώς παρακολουθούμε βίντεο με τις ταφές ανθρώπων που σκοτώθηκαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν. Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ είναι απασχολημένη με τον προγραμματισμό ημερομηνιών δικαστηρίου για να καταδικάσει περισσότερους διαδηλωτές, μεταξύ άλλων σε θάνατο.

Ένα ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι που μεταδόθηκε από το Λονδίνο ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η FIFA ζήτησε από την Ιρανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου νέα σχετικά με τον Αμίρ Νασρ Αζαντάνι.

Θα βοηθήσει αυτό; Οι κυβερνήσεις όπως αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα στηρίξουν τον λαό μας και θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ιρανική κυβέρνηση;

Ή τώρα που τελείωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει «προχωρήσει» ο κόσμος;

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More