Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Γαλαμάτης: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την τεχνητή νοημοσύνη – Εξέλιξη στρατηγικής οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο των ΜΜΕ

To πλέγμα διαφάνειας που δημιουργείται στο πεδίο των ΜΜΕ, με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο, ανέλυσε ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης κατά την τοποθέτηση του στην ημερίδα με θέμα, «ο Περιφερειακός Τύπος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», που πραγματοποιήθηκε απόψε στην Κέρκυρα.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως οι δυο καίριες αυτές παρεμβάσεις, δεν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν εξέλιξη στρατηγικής. Παράλληλα ανέφερε πως η πρώτη που τροποποίησε τον παλαιό Νόμο περί Τύπου του 1981, άλλαξε τα δεδομένα που σχετίζονται με την διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό των ΜΜΕ και δη του έντυπου Τύπου και η δεύτερη την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα», είναι ο Ν.5005/2022 , που αφορά την θέσπιση μητρώων. Ο Δημήτρης Γαλαμάτης, έκανε λόγο για ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα που επιχείρησε να βάλει κανόνες και πλαίσιο, «σε ένα αχανές πεδίο, έως τότε, στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης και δη του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου».

Η θέσπιση των μητρώων, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, όπως ανέφερε, δίνει στοιχεία όπως, πόσα έντυπα έχουν κάνει αιτήσεις, πώς ενισχύεται η διαφάνεια, πώς στηρίζεται το δημοσιογραφικό επάγγελμα, πώς η κάθε επιχείρηση τηρεί τις προϋποθέσεις, πώς εφαρμόζεται η διαδικασία ελέγχου στο πεδίο.

Το μητρώο του έντυπου Τύπου, έκλεισε τον Σεπτέμβρη, ενώ για τις ιστοσελίδες αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Για όσα Μέσα εντάσσονται στο Μητρώο υπάρχει ο έλεγχος με κριτήρια τεχνικά και δεοντολογικά από κλιμάκια της Γεν. Γραμματείας, για το αν τηρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση που κάποιο Μέσο δεν πληροί τους κανόνες μένει εκτός μητρώου και για δυο χρόνια δεν έχει δικαίωμα επανένταξης.

Κατά τη δευτερολογία του ο Γενικός Γραμματέας σχολίασε τις τοποθετήσεις των εκπρόσωπων του Τύπου και των καθηγητών Πανεπιστημίου για την τεχνητή νοημοσύνη και εξέφρασε την πεποίθηση, πως απέναντι σε αυτή την μεγάλη πρόκληση χρειαζόμαστε έναν ηθικό μετασχηματισμό που να βασίζεται στη δεοντολογία, τον επαγγελματισμό και την παράδοση.

Η τεχνητή νοημοσύνη, εκτίμησε, πως «δίνει προστιθέμενη αξία στον άνθρωπο. Είναι πολύ κοντά η εποχή κατά την οποία το δημοσιογραφικό κείμενο, που θα έχει παραχθεί από άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά της πρωτοτυπίας, της πρωτογενούς είδησης, θα είναι διαφορετικό, από εκείνο που θα είναι αποτέλεσμα μιας τεχνολογικής επεξεργασίας».

Βασικότερο όλων, όπως υπογράμμισε, είναι το κανονιστικό πλαίσιο, οι Νομοθεσίες, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

Ωστόσο τόνισε πως, «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, να συγκρίνουμε τον άνθρωπο με την μηχανή, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι εχθρός, δεν είναι φίλος, είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», πρόσθεσε.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More