Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Είναι ο Αλέξης Τσίπρας “Boomer;” – Οι διαφορετικές γενιές και τα χαρακτηριστικά τους

Κατά την διάρκεια της «διαφορετικής» συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στην Youtuber Zoe Pre, τον αποκάλεσε “Boomer”. Φυσικά, μπορεί να αναφερόταν στο πλέον πολύ γνωστό μιμίδιο του Διαδικτύου “Οk Boomer”, το οποίο σημαίνει πως κάποιος είναι της «παλιάς γενιάς» και πως δεν έχει συμμορφωθεί με τον «νέο κόσμο». Όμως, αν αναφερόταν στην γενιά που ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας τότε η Zoe Pre έκανε λάθος, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ανήκει στην «Γενιά Χ» και όχι στους «Μπέιμπι Μπούμερς», καθώς γεννήθηκε το 1974.

Ποιες είναι όμως οι γενιές του «Δυτικού Κόσμου»; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε γενιάς;

Cmglee

«Η Χαμένη Γενιά» (1883-1900)

Η «Χαμένη Γενιά» είναι η πρώτη γνωστή γενιά του «Δυτικού Κόσμου» που βρισκόταν στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης της κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Γερτρούδη Στάιν ήταν αυτή που επινόησε τον όρο, ο οποίος έγινε δημοφιλής από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος τον χρησιμοποίησε στο επίγραμμα του μυθιστορήματός του «Ο ήλιος επίσης ανατέλλει» το οποίο έγραφε: «Είστε όλοι μια χαμένη γενιά».

Η λέξη «χαμένη» αναφέρεται στο αποπροσανατολισμένο, περιπλανώμενο πνεύμα πολλών επιζώντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου.

Τα μέλη της «Χαμένης Γενιάς» μεγάλωσαν σε κοινωνίες που ήταν πιο εγγράματες, πιο καταναλωτικές και πιο κορεσμένες από τα Μέσα Ενημέρωσης από ποτέ, όμως επέμειναν να διατηρούν τις συντηρητικές κοινωνικές αξίες.

Οι νεαροί άνδρες ήταν αυτοί που έπρεπε να πολεμήσουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που θεωρήθηκε ως η κρισιμότερη στιγμή για την διάρκεια της ζωής της ηλικιακής τους ομάδας. Από την άλλη πλευρά, οι νεαρές γυναίκες συνέβαλαν και επηρεάστηκαν από τον πόλεμο, ενώ στην συνέχεια απέκτησαν μεγαλύτερες ελευθερίες σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Η Χαμένη Γενιά ήταν επίσης πολύ ευάλωτη στην πανδημία της ισπανικής γρίπης και έγινε μάλιστα η κινητήρια δύναμη πίσω από πολλές πολιτιστικές αλλαγές.

Η «Χαμένη Γενιά» ήταν αυτή που βίωσε τις επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 και που είδε τα παιδιά της να πολεμούν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στον ανεπτυγμένο κόσμο, έφταναν στην συνταξιοδότηση και το μέσο προσδόκιμο ζωής μετά τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο τελευταίος άνθρωπος της «Χαμένης Γενιάς» απεβίωσε το 2018 και λεγόταν Nabi Tajima.

«Η Σπουδαιότερη Γενιά» (1901-1927)

«Η Σπουδαιότερη Γενιά» είναι η γενιά των ατόμων που γεννήθηκαν από το 1901 έως το 1927. Διαμορφώθηκε με την Μεγάλη Ύφεση ενώ τα μέλη της ήταν αυτά που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πρώτη χρήση του όρου αυτού έγινε το 1953 από τον στρατηγό των Αμερικανών Τζέιμς Βαν Φλιτ, ο οποίος είχε βγει στην σύνταξη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπειτα από την θητεία του στον πόλεμο της Κορέας. Μίλησε στο Κογκρέσο, λέγοντας: «Οι άνδρες της Όγδοης Στρατιάς είναι μια υπέροχη ομάδα και πάντα έλεγα ότι είναι η σπουδαιότερη γενιά που έχουν βγάλει οι ΗΠΑ».

Ο όρος έγινε δημοφιλέστερος το 1998, καθώς ήταν ο τίτλος ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Τομ Μπρόκο. Στο βιβλίο ο Μπρόκο σκιαγράφησε Αμερικανούς που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και έπειτα πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, δεν πολέμησαν για την δόξα, ούτε για την αναγνώριση, αλλά μόνο και μόνο επειδή ήταν το «σωστό».

«Η Σιωπηρή Γενιά» (1928-1945)

«Η Σιωπηρή Γενιά» ορίζεται από τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1928 έως και το 1945.

Λόγω της Μεγάλης Ύφεσης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι άνθρωποι έκαναν λιγότερα παιδιά, με αποτέλεσμα η γενιά αυτή να είναι συγκριτικά μικρότερη σε πλυθησμό με τις υπόλοιπες γενιές, Περιλαμβάνει τους περισσότερους που πολέμησαν στον πόλεμο της Κορέας. Ενηλικιώθηκαν στην μεταπολεμική εποχή, ενώ τείναν προς την συμμόρφωση του κόσμου και τον παραδοσιοκεντρισμό. Επίσης, ήταν αυτοί που ηγήθηκαν του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 60, ενώ είναι οι δημιουργοί της μουσικής «Ροκ εν Ρολ».

Κατά την ενηλικίωση της, «Η Σιωπηρή Γενιά» παρέμεινε αρκετά παραδοσιακή. Έζησαν περιόδους ευημερίας τα πρώτα χρόνια ως ενήλικες, οικομικές αναταραχές στη μέση ηλικία και σχετική άνεση στη μετέπειτα ζωή τους.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε από το περιοδικό “Time” σε ένα άρθρο που εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1951 με τίτλο “The Younger Generation” αν και ο όρος φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί και πριν την δημοσίευση.

«Το πιο εντυπωσιακό γεγονός της νεότερης γενιάς είναι η σιωπή της. Με κάποιες σπάνιες εξαιρέσεις, η νεολαία δεν βρίσκεται πουθενά κοντά στο «βήμα». Σε σύγκριση με την «φλεγόμενη» νεολαία των γονέων τους, η σημερινή γενιά είναι μια ακίνητη, μικρή «φλόγα». Δεν εκδίδει μανιφέστα, δεν βγάζει ομιλίες και δεν κρατάει αφίσες. Την έχουν αποκαλέσει «Η Σιωπηρή Γενιά», είχε γράψει το περιοδικό.

«Οι Μπέιμπι Μπούμερς» (1946-1964)

«Οι Μπέιμπι Μπούμερς» είναι η γενιά του «Μπέιμπι Μπουμ» που έχει περιγραφεί ως «κύμα γεννήσεων».

Ήταν αυτοί που είχαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, λόγω της ιδεολογικής αντιπαράθεσης που ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος αλλά και ως συνέχεια της περιόδου του Μεσοπολέμου.

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, καθώς τότε η γενιά μπήκε στην εφηβεία της και μετέπειτα στην νεαρή ενηλικίωση. Δημιούργησαν μια συγκεκριμένη ρητορική γύρω από την συνομοταξία τους, καθώς ήταν αυτοί που προκάλεσαν πολλά κοινωνικά κινήματα λόγω του αριθμητικού τους μεγέθους, όπως η αντικουλτούρα του 1960 και οι αντιδράσεις της.

Η περίοδος των «Μπέιμπι Μπούμερς» ήταν μια περίοδος μεγάλης πολιτικής αστάθειας, λόγω της μεταπολεμικής διόγκωσης των νέων. Επίσης, την τότε εποχή ήταν που άρχισε η κοινωνία να αποκαλεί τις γενιές με όρους, που ήταν κάτι το καινούριο. Η γενιά έφτασε στην εφηβεία και στο μέγιστο ύψος της νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Πολλοί «Μπούμερς» ενηλικίωθηκαν σε μια εποχή αυξανόμενης ευημερίας και πολλών κυβερνητικών επιδοτήσεων στην μεταπολεμική στέγαση και εκπαίδευση. Μεγάλωσαν περιμένοντας τον κόσμο να βελτιωθεί με τον καιρό.

Ο όρος αναφέρεται στις αυξανόμενες γεννήσεις μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες περιγράφτηκαν ως μια «έκρηξη». Η πρώτη χρήση του όρου είναι σε άρθρο της Daily Press τον Ιανουάριο του 1963, το οποίο περιέγραφε ένα μαζικό κίνημα εγγραφών στα κολέγια όταν οι πρώτοι «Μπούμερς» ενηλικιώθηκαν.

«Η Γενιά Χ» (1965-1980)

«Η Γενιά Χ» μεγάλωσε σε μια εποχή μεταβαλλόμενων κοινωνικών αξιών, η οποία έγινε γνωστή και ως «Η γενιά του κλειδιού» διότι ήταν η πρώτη γενιά που γυρνούσε σε ένα άδειο σπίτι, με τους δύο γονείς να εργάζονται είτε να είναι χωρισμένοι καθώς τα διαζύγια αυξήθηκαν την τότε χρονική περίοδο, αναγκάζοντας τα νεαρά παιδιά να χρησιμοποιούν το κλειδί του σπιτιού.

Ως έφηβοι και νεαροί ενήλικες ονομάστηκαν «γενιά ΜTV» λόγω της άνοδου του μουσικού καναλιού, ενώ χαρακτηρίστηκαν ως τεμπέληδες, δυσαρεστημένοι και κυνικοί.

Η γενιά επηρεάστηκε έντονα πολιτιστικά με τον πολλαπλασιασμό των μουσικών ειδών με έντονη κοινωνική και φυλετική ταυτότητα όπως το χέβι μέταλ, η πανκ και η ποστ πανκ. Αργότερα, οι ίδιοι ανέπτυξαν νέα μουσικά είδη.

Ο κινηματογράφος όσο και η αύξηση των ανεξάρτητων ταινιών ήταν επίσης μια πολιτιστική επιρροή της «Γενιάς Χ». Τα βιντεοπαιχνίδια «έκαναν την εμφάνισή τους» σε καταστήματα και σπίτια, όντας ένα σημαντικό μέρος της ψυχαγωγίας των ανηλίκων.

«Η Γενιά Χ» ήταν αυτή που «γνώρισε» τον καπιταλισμό ως μέρος της νεότητάς της, καθώς η χρονική περίοδος αυτή καθορίστηκε από την κυριαρχία του συντηρισμού και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Χαρακτηρίστηκαν ως δραστήριοι, ευτυχισμένοι και ισρροπημένοι, όσον αφορά την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1950, από τον φωτογράφο Robert Capa. Ο τραγουδιστής Billy Idol έδωσε μάλιστα το όνομα αυτό στο συγκρότημά του, όπως και στο βιβλίο του. Όμως, ο όρος απέκτησε την σημερινή του σημασία λόγω του μυθιστορήματος του Καναδού Douglas Coupland που εκδόθηκε το 1991, με τίτλο: “Generation X: Tales for an Accelerated Culture.”

«Η Γενιά Υ ή “Millenials”» (1981-1996)

Οι “Millenials” γεννήθηκαν σε μια εποχή μειωμένης γονιμότητας ενώ μάλιστα αποκτούν λιγότερα παιδιά από τις προηγούμενες γενιές. Όσοι όμως ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού. Είναι λιγότερο θρήσκοι, προσδιορίζοντας τους εαυτούς τους ως πνευματικούς.

Είναι η πρώτη γενιά που ήρθε σε επαφή με το Διαδίκτυο, Χαρακτηρίζεται από την αυξημένη χρήση και την εξοικείωσή της με αυτό, τις κινητές συσκευές και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αποκαλούνται μάλιστα «Ψηφιακοί Γηγενείς».

Είναι μορφωμένοι και παράγοντες στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους. Ωστόσο, έχουν υποστεί αρκετές οικονομικές διαταραχές από τότε που ξεκίνησαν να εργάζονται, καθώς αντιμετώπισαν ωψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας.

Ο όρος “Millenials” χρησιμοποιείται λόγω του γεγονότος πως οι περισσότεροι που ανήκουν σε αυτή την γενιά ενηλικιώθηκαν ή γεννήθηκαν κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας. Ο όρος επινοήθηκε το 1987 όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναγνώρισαν τον σύνδεσμό των παιδιών που γεννήθηκαν το 1982 με την ενηλικίωσή τους το 2000.

Ο όρος «Γενιά Υ» εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1993, από ένα κύριο άρθρο του Advertising Age το οποίο περιέργραφε τους εφήβους εκείνης της εποχής.

«Η Γενιά Ζ» (1997-2010)

«Η Γενιά Ζ» είναι η πρώτη γενιά που έχει γεννηθεί σε ένα περιβάλλον με πρόσβαση στο Διαδίκτυο και σε φορητή ψηφιακή τεχνολογία, ενώ τα μέλη της έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως «ψηφιακοί Γηγενείς».

Οι αρνητικές επιπτώσεις του χρόνου χρήσης μιας οθόνης είναι πιο έντονες στους εφήβους από ότι στα μικρά παιδιά. Ζουν πιο «αργά» από τις προηγούμενες γενιές, αν και έχουν χαμηλότερα ποσοστά στις εφηβικές εγκυμοσύνες, ενώ καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες αλκοόλ. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επιδόσεις τους σε σχολείο, πανεπιστήμιο και εργασιακό χώρο.

Το “sexting” έχει αυξηθεί σε συχνότητα, ειδικά στους εφήβους.

Η έναρξη της εφηβικής ηλικίας των νεαρών κοριτσιών έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τον προηγούμενο αιώνα κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες στο μέλλον. Υπάρχουν περισσότεροι νέοι με αλλεργίες, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητιοποίηση και διάγνωση καταστάσεων όσον αφορά την ψυχική υγεία. Υπάρχει στέρηση ύπνου και αύξηση των διαγνώσεων νέων με ψυχιατρικές διαταραχές και νοητική αναπηρία.

Ο χρόνος που περνούν τα μέλη της «Γενιάς Ζ» σε ηλεκτρονικές συσκευές αντί διαβάζοντας βιβλία έχει δημιουργήσει επιπτώσεις στην προσοχή τους, στο λεξιλόγιό τους, στις επιδόσεις τους όσο και στις μελλοντικές οικονομικές συνεισφορές τους.

Ως καταναλωτές, τα έξοδα τους αποκλίνει από το «ιδανικό» και τις αξίες που συνήθως συνδέονται με δημοσκοπήσεις.

Ο όρος «Γενιά Ζ» αναφέρεται στο γεγονός πως είναι η δεύτερη γενιά έπειτα από την «Γενιά Χ», συνεχίζοντας την αλφαβητική σειρά καθώς οι “Millenials” είχαν επίσης ονομαστεί και “Generation Y.”

«Η Γενιά Α» (Δεκαετία του 2010- Δεκαετία του 2020)

«Η Γενιά Α» πήρε το όνομά της από το πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, καθώς είναι η πρώτη που γεννήθηκαν όλα τα μέλη της στον 21ο αιώνα.

Τα μέλη έχουν γεννηθεί σε μια εποχή που τα ποσοστά γονιμότητας έχουν μειωθεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ενώ είναι αυτοί που βιώνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19 ως μικρά παιδιά.

Η ψυχαγωγία των παιδιών κυριαρχείται όλο και περισσότερο από την ηλεκτρονική τεχνολογία, τα κοινωνικά δίκτυα και τις υπηρεσίες ζωντανής μετάδοσης, ενώ λόγω αυτών έχει παρατηρηθεί μείωση ενδιαφέροντος για την τηλεόραση. Οι αλλαγές στον κόσμο της τεχνολογίας στα σχολεία και σε άλλες πτυχές της ζωής έχουν επηρεάσει πάρα πολύ τον τρόπο που «Η Γενιά Α» βιώνει την πρώιμη μάθηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές.

Οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τον χρόνο χρήσης της οθόνης έχουν αυξηθεί στα παιδιά τα τελευταία χρόνια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More