Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΕ: Ακόμη διχασμένη για το ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη, προσπάθησαν να συμφωνήσουν σε ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλο το «μπλοκ» μετά από μήνες διαμάχης, για κατά πόσον το μέτρο του πλαφόν μπορεί να «απαλύνει» την ενεργειακή κρίση.

Φυσικό αέριο: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπ. Ενέργειας – Κ. Σκρέκας: Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν

Ανταποκρινόμενη σε επανειλημμένα αιτήματα ορισμένων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο μήνα ένα ανώτατο όριο τιμών ως τελευταία απάντηση της ΕΕ στην οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η Ρωσία κόβοντας τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οδηγώντας σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές της ενέργειας.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο Έλληνας Ενεργειακός υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας δήλωσε την Τρίτη, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία λένε ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες τους από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών.

«Όλοι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson.

Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών έκαναν τη συνάντηση να ξεπεράσει τον προβλεπόμενο χρόνο.

«Τα δύο βασικά ζητήματα είναι το επίπεδο και το πεδίο εφαρμογής της ανώτατου ορίου τιμών», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν ήταν όλες οι χώρες ανοιχτές στην επίτευξη συμφωνίας και η Γερμανία ήταν μεταξύ των αρνητών. Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου ήταν επίσης δυσαρεστημένες με την τελευταία συμφωνία.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία την Τρίτη, η συζήτηση πιθανότατα θα κλιμακωθεί σε συνάντηση των ηγετών των χωρών την Πέμπτη, πριν οι υπουργοί Ενέργειας συναντηθούν ξανά την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More