Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκενώσεις οικισμών και διακοπές ρεύματος από τις πυρκαγιές στη Χαβάη

Μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί Μάουι της Χαβάης, οι οποίες είναι δύσκολο να ελεγχθούν λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και έχουν μέχρι στιγμής αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα κυρίως δασικών εκτάσεων και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές στη ρευματοδότηση, αφού πολλές γραμμές του δικτύου έχουν καταστραφεί, είτε από τις φλόγες, είτε από πτώση δέντρων. Περίπου 400 σπίτια σε τέσσερις οικισμούς στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας, ενώ 13.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ενημέρωσαν οι αρχές.

Η εκπρόσωπος τύπου της Κομητείας του Μάουι Μαχίνα Μάρτιν ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ότι πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολες ημέρες για το νησί εξαιτίας των πολλαπλών μετώπων της φωτιάς, των ισχυρών ανέμων και των πολλών εκκενώσεων που χρειάζεται να γίνουν.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Τζεφ Πάουελ, με έδρα στη Χονολουλού, εξέφρασε φόβους ότι οι πυρκαγιές ανά πάσα στιγμή μπορούν να επεκταθούν ή να αναζωπυρωθούν εξαιτίας της ξηρότητας που επικρατεί στην περιοχή αυτό το καλοκαίρι και των ανεξέλεγκτων θυελλωδών ριπών των ανέμων.   

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ο τυφώνας Ντόρα που περνάει από απόσταση περίπου 800 χλμ. νοτίως του Μάουι ευτυχώς δεν κατευθύνεται προς το νησί, όμως σαφώς επηρεάζει τις συνθήκες και τους ανέμους που επικρατούν εκεί, οι οποίοι είναι θυελλώδεις με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 100 χλμ/ώρα. Ως αποτέλεσμα, τα εναέρια μέσα έχουν καθηλωθεί στο έδαφος, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των πυροσβεστών να ελέγξουν τις φλόγες.

Πηγή: ΑΡ  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More