Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελαιογραφία του Μονέ πουλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια ευρώ από τον οίκο Christie’s

Ελαιογραφία με τίτλο  Le bassin aux nymphéas  ( The Water Lily Pond ) του Claude Monet, ήταν το πιο ακριβό έργο που πωλήθηκε στη φθινοπωρινή δημοπρασία που ο οίκος Christie’s  πραγματοποίησε αφιερωμένη στην τέχνη του 20ου αιώνα.

 Ο πίνακας αποτελεί μέρος μιας μεγάλης σειράς με θέμα τα νούφαρα που ζωγράφισε ο ιμπρεσιονιστής μεταξύ 1920 και 1929,

Το έργο του Μονέ, το οποίο βρίσκεται στα χέρια μιας και μόνο οικογένειας για σχεδόν μισό αιώνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Christie’s, πουλήθηκε για 74 εκατομμύρια δολάρια (69,3 εκατομμύρια ευρώ).

Είναι μια από τις περισσότερες από 200 ελαιογραφίες με το ίδιο θέμα των νούφαρων που  ζωγράφισε επίμονα ο  Μονέ τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Οι πίνακες αυτοί διανέμονται σήμερα  σε πολλά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές

Έργα των Πικάσο, Μπέικον, Ρόθκο και Σεζάν έχουν επίσης δημοπρατηθεί.

Πέντε από τα έργα που κυκλοφόρησαν σε αυτή την εκδήλωση ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια δολάρια και ήταν αυτά των Φράνσις Μπέικον ( Φιγούρα στο κίνημα , 52,16 εκατομμύρια), Ρίτσαρντ Ντίμενκορν ( Αναμνήσεις μιας επίσκεψης στο Λένινγκραντ , 46,41 εκατομμύρια), Rothko ( Untitled , 46,14 εκατομμύρια) και Picasso ( Femme endormie , 42,96 εκατομμύρια).

Έργα των Paul Cézanne, René Magritte, Joan Mitchell και Arshile Gorky έχουν πουληθεί για περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια.

Σε κάθε περίπτωση, κανένα από τα έργα δεν έχει πλησιάσει αυτό που πουλήθηκε στους Sotheby’s την Τετάρτη,  ένα Picasso με τίτλο  Femme à la montre , που έφτασε τα 139,4 εκατομμύρια δολάρια, το πιο ακριβό κομμάτι που πωλήθηκε σε δημοπρασία φέτος και ο τρίτος πιο πολύτιμος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ από τον ιθαγενή της Μάλαγα.

Πηγή: RTVE.es/EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More