Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσεισμικός έλεγχος: Θα ελεγχθούν 35.000 δημόσια κτίρια- Βανδαλισμένα τα περισσότερα

Προσεισμικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί σε περισσότερα από 35.000 κτίρια, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση των υποδομών ενώ οι έλεγχοι θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Βασίλης Λεκίδης, ερευνητής και διευθυντής ερευνών ΙΤΣΑΚ και ΤΕΕ, μίλησε για το θέμα στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα», της ΕΡΤ3.

«Έχουμε αρκετά κτίρια που με το νόμο περί επικινδύνων, έχουν στατικές ατέλειες, κάποια προβλήματα στατικότητας ή αντοχής. Υπάρχουν λίγα κτίρια που μετά το σεισμό δεν επισκευάστηκαν, είναι και κάποια που τα εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες τους. Ο Δήμος έχει κάποια δικαιοδοσία να επέμβει με τη συναίνεση όμως των εξαφανισμένων κληρονόμων. Δεν μπορεί μόνος ο Δήμος. Δημόσια κτίρια στην Ελλάδα είναι γύρω στις 85.000. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος σε 17.000 κτίρια, ξεκινάει το πρόγραμμα τώρα με μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει με το τεχνικό επιμελητήριο. Τα κτίρια πρέπει να έχουν αντοχές. Το θέμα του προσεισμικού ελέγχου είναι δύσκολο με τη νομική έννοια», όπως ανέφερε.

Το ετοιμόρροπο κτίριο στην περιοχή της «Αλυσίδας»-επικίνδυνα κτίρια στον αστικό ιστό

Το κτίριο είναι ετοιμόρροπο και ανήκει σε μία οικογένεια της Θεσσαλονίκης, και σε συνιδιοκτησία με τράπεζα. Το ποσοστό της πωλείται στην τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο κτίριο ανήκει σε άλλη οικογένεια (έχει περιέλθει σε κληρονόμους) και παραμένει σε αχρησία.

Βανδαλισμένα τα περισσότερα δημόσια κτίρια

Δημόσια κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι, πινακίδες…όπου και να κοιτάξει κανείς παρατηρεί βανδαλισμούς. Ερευνητές φοιτητές του τμήματος μηχανικών, παραγωγής και διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας κατέγραψαν σχετικά στοιχεία σ επτά σημεία της χώρας. Περισσότερα από 1 στα 2 κτίρια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης έχουν βανδαλιστεί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More