Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενόχληση για τις πρακτικές του Ισραήλ: Η αιματοχυσία στη Γάζα «ενώνει» τα ισλαμικά κράτη – Συζητήσεις για κοινή δράση

Ενόχληση φαίνεται πως υπάρχει για τις πρακτικές του Ισραήλ, με τους ηγέτες της Δύσης να αντιδρούν ανελέητους βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής των διεθνών ειδήσεων της ΕΡΤ, Άννα Παπασωτηρίου, μπορεί να μην συμφωνούν ακόμα ως προς το ζητούμενο, αλλά στις τοποθετήσεις τους είναι εμφανής η ενόχληση για τους τόσους νεκρούς αμάχους. Και έχουν τους λόγους τους: 

Ο Μακρόν κυρίως ένα εσωτερικό ακροατήριο. Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από όποια άλλη χώρα στην Ευρώπη. Το 70% των Γάλλων φοβάται διάχυση της έντασης και της βίας στη Γαλλία.  

Στις ΗΠΑ, η μουσουλμανική κοινότητα (3,5 εκατομμύρια ) με ανοιχτή επιστολή διαμήνυσε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι αν δεν στηρίξει κατάπαυση του πυρός να μην περιμένει στήριξη στις επερχόμενες εκλογές. Η Ουάσιγκτον βεβαίως έχει και διπλωματικούς λόγους. Αν θέλει να συνεχίσει να έχει επιρροή στον αραβικό κόσμο, πρέπει να τον πείσει ότι είναι αμερόληπτος διαπραγματευτής και όχι μόνο σύμμαχος του Ισραήλ.
 
Την ίδια στιγμή η αιματοχυσία στη Γάζα φαίνεται πως ένωσε τα ισλαμικά κράτη και γίνονται συζητήσεις για κοινή δράση. Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος Άννα Παπασωτηρίου, το δράμα των νεκρών και εκτοπισμένων αμάχων τούς ένωσε, αλλά η ομοφωνία εξαντλείται στο αίτημα για κατάπαυση του πυρός και στην προώθηση της λύσης των δύο κρατών. Σήμερα κάθισαν στο τραπέζι οι δύο αντίρροπες δυνάμεις του Ισλάμ που διαγκωνίζονται για την επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο: ο Άξονας της Αντίστασης που αντιπροσωπεύει το Ιράν με τις ακραίες θέσεις για αφανισμό του Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία που αντιλαμβάνεται ότι η επόμενη μέρα περιλαμβάνει τον διάλογο με το Ισραήλ. Και μαζί της Αίγυπτος, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που αντιλαμβάνονται ότι οι ισλαμιστές και κατ΄επέκταση και η Χαμάς αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More