Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Αχτσιόγλου στο Πρώτο: Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκαλεί την οργή των πολιτών με την διάχυση των ευθυνών (audio)

«Ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ακολούθησε μία τακτική, η οποία κατά τη γνώμη μου, είναι από μόνη της μία πρόκληση οργής προς τους πολίτες. Ενώ ο ίδιος λέει ότι η οργή αυτή δεν θα πρέπει να ενταθεί, είναι ο ίδιος που συνεχίζει να την προκαλεί, διότι από την ημέρα του τραγικού δυστυχήματος, περισσότερο φαίνεται να τον απασχολεί πώς θα κάνει έναν έλεγχο της ζημιάς και του πολιτικού κόστους που υφίσταται, παρά να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες του δυστυχήματος, παρά να φτάσει να αναδειχθεί η αλήθεια γι’ αυτό το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 νέους ανθρώπους». Με αυτή την δήλωση, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα» με τον Φώτη Παπούλια.

«Κυρίως, περισσότερο τον νοιάζει πώς θα αποποιηθεί τις ευθύνες παρά να αναλάβει το βάρος που του αναλογεί. Ήταν χαρακτηριστικό χθες ότι, αφού ακολούθησε μια τακτική από την πρώτη μέρα μιλώντας για ανθρώπινο λάθος και στη συνέχεια ζήτησε μια συγγνώμη, η οποία ήταν μάλλον υποκριτική, κατέληξε με ένα αφήγημα του φταίνε όλοι, μια διάχυση των ευθυνών δηλαδή. Και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικός τρόπος να αποφύγεις την ευθύνη από το να λες, όλοι φταίμε και να τη διαχέεις παντού» συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Έδειξε, δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Επιμένει στο μοτίβο της επικοινωνιακής διαχείρισης και δεν έχει καταλάβει πόσο πραγματικά έχει εξοργιστεί η κοινωνία και πόσο έχει πληγωθεί» συμπλήρωσε η βουλευτής.

Αναφορικά με την χθεσινή δημοσίευση δημοσκόπησης, η κ. Αχτσιόγλου, σχολίασε το γεγονός λέγοντας «ας χρησιμοποιήσω ήπιο τόνο, αν και η λέξη που μου έρχεται είναι το χυδαίο».

«Θεωρώ τελείως άκαιρη και άκυρη, να γίνεται δημοσκόπηση, ενώ ακόμη οι άνθρωποι, οι γονείς δεν έχουν ολοκληρώσει τις κηδείες των παιδιών που χάθηκαν στην τραγωδία. Το θεωρώ αδιανόητο ότι γίνεται καταρχάς και προβάλλεται μια τέτοια δημοσκόπηση. Το δεύτερο είναι ότι δείχνει για ακόμη μια φορά την αγωνία του κ. Μητσοτάκη, γιατί είναι γνωστές οι διασυνδέσεις της εταιρείας με το Μέγαρο Μαξίμου, να προσπαθήσει να δημιουργήσει εντυπώσεις και άρα να χειριστεί εκ νέου επικοινωνιακά το θέμα, δημιουργώντας μια εντύπωση ότι δεν υφίσταται και καμία πολύ μεγάλη ζημιά η κυβέρνηση και τελικά να χειραγωγήσει δι’ αυτού την κοινή γνώμη» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία», η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε «αυτό που έγινε με τις τεράστιες διαδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν μια γενικευμένη οργή, δείχνουν όμως, αν μου επιτρέπεται να διερμηνεύσω και την στάση των πολιτών και μια σαφή αντικυβερνητική κατεύθυνση».

Η κ. Αχτσιόγλου, επιπρόσθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί ημερών της απαξιώθηκαν οι δημόσιες δομές και μάλιστα με έναν πολύ σκληρό τρόπο και με πλήρη αγνόηση των θεμάτων που έθεταν πάρα πολύ συχνά οι εργαζόμενοι. «Θυμίζω ότι οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα τελευταία χρόνια κατέφευγαν όχι απλώς σε απεργίες και σε διαμαρτυρίες, αλλά σε εξώδικες καταγγελίες, εξώδικα έστελναν και στο υπουργείο και στην κυβέρνηση σχετικά με τον κίνδυνο ασφάλειας στους σιδηροδρόμους. Αγνοήθηκαν παντελώς, όπως αγνοήθηκαν και οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο που μέχρι 8 ημέρες πριν από την τραγωδία πίεζαν τον κ. Καραμανλή και του έλεγαν ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας στον σιδηρόδρομο και κ. Καραμανλής κουνούσε το δάχτυλο έξαλλος και έλεγε να ανακαλέσετε που τολμάτε να μιλάτε για ασφάλεια και οκτώ μέρες μετά συνέβη το δυστύχημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να λέει για ένα συγκεκριμένο πράγμα για το οποίο θεωρεί ότι ευθύνεται, να πει ευθύνομαι γιατί ακύρωσα τις δικλείδες ελέγχου και τις δικλείδες προστασίας που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν συνέβαιναν τέτοια δυστυχήματα στη χώρα. Ακύρωσε, για παράδειγμα, το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου που υπήρχε στην Αθήνα, στην Καρόλου και το οποίο επόπτευε τη μετακίνηση των σιδηροδρόμων» ανέφερε ακόμα η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την περίφημη σύμβαση της τηλεδιοίκησης, ενώ υπάρχουν άλλες δικλίδες ασφαλείας, οι οποίες δεν ήταν σε λειτουργία.
«Υπάρχει ένας πύργος ελέγχου, ένα κέντρο ελέγχου το οποίο δεν λειτούργησε, καταστράφηκε και δεν επαναλειτούργησε από το καλοκαίρι του 2019 με ευθύνη της ΝΔ, υπήρχε ένα συγκεκριμένο κέντρο στο σταθμό στη Λάρισα, που είναι και κόμβος το οποίο δεν λειτούργησε. Υπήρχαν δύο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια και ένας κλειδούχος, το οποίο δεν λειτούργησε. Όλα αυτά απαξιώθηκαν επί ΝΔ. Υπήρχαν 1.400 εργαζόμενοι και τώρα μειώθηκαν στο μισό. εδώ υπάρχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες ευθύνες στις οποίες ο κ. Μητσοτάκης δεν έχω ακούσει να αναλαμβάνει ούτε μία εξ αυτών» προσέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή προς τον κ. Ντογιάκο. «Κάνει αυτό το υπόμνημα στον κ. Ντογιάκο για να του πει, όχι απλώς, παρακαλώ δείξτε τη δέουσα προσοχή, αλίμονο αν η Δικαιοσύνη δεν ξέρει ότι πρέπει να δείξει τη δέουσα προσοχή για ένα τέτοιο δυστύχημα. Για να του πει συγκεκριμένα, ότι θέλω το πόρισμα που θα βγάλει η επιτροπή που εγώ διόρισα να γίνει αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας. Αυτό είναι ευθεία, ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έχει ποινικό κώδικα και ποινική δικονομία. Δεν έχει τα αποδεικτικά υλικά που θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης για να αποποιείται τις ευθύνες του» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More