Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ συζήτησε τις προκλήσεις των ημερών στην Κύπρο

Απόλυτα επιτυχής υπήρξε η επίσκεψη στην Κύπρο της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), υπό την επικεφαλής της κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τα μέλη της, βουλευτές Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μαρία Συρεγγέλα, Γεώργιο Παπανδρέου, Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιο Σταμάτη, Άννα Ευθυμίου, Τάσο Χατζηβασιλείου, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρη Μάντζος και Λιάνα Κανέλλη.

Aνταπόκριση – Κύπρος: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ επισκέφθηκε σε πλήρη απαρτία την Κύπρο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Νίκου Τορναρίτη. Μιλώντας τη Δευτέρα και υποδεχόμενη την αντιπροσωπεία η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο άρρηκτος δεσμός, Κύπρου και Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο διπλωματικό πλεονέκτημα της Κύπρου, ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε και η κυρία Μπακογιάννη για να σημειώσει ενδεικτικά ότι οι δύο αντιπροσωπείες στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), λειτουργούν ως μία αντιπροσωπεία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η κ. Δημητρίου τόνισε της ότι, η Ελληνική αντιπροσωπεία φιλοξενείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων «γιατί θεωρούμε ότι πέραν της άριστης σχέσης, συνεργασίας που υπάρχει για τα μείζονα και όχι μόνο ζητήματα τα οποία εγείρονται ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, του θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε τις ποικίλες εξελίξεις τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε». Ειδικότερη αναφορά έγινε στη συζήτηση που είχαν, είπε, για το μεταναστευτικό, για το Κυπριακό αλλά και για άλλα πολιτικά ζητήματα όπως το θέμα της ομοφωνίας στην Ευρώπη «και αλλά σοβαρά πολιτικά θέματα για τα οποία πρέπει να έχουμε άποψη». Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σήμερα, στο οίκημα του Ιδρύματος Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λευκωσία, διεξήχθη συζήτηση με θέμα «Ευρωεκλογές εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων». Στην παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης σε ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη θωράκισης του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος και προστασίας των δημοκρατικών θεσμών ενάντια σε ακραίες ιδεολογίες. Οφείλουμε, τόνισε, να κάνουμε περισσότερα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ρύθμισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η κακόβουλη χρήση τους, που αποθαρρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες και τους νέους από την ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι οι φετινές Ευρωεκλογές διεξάγονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι σε μια τέτοια συγκυρία, η αποχή και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορεί να αποτελούν επιλογή. Το διακύβευμα είναι τέτοιο, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη που θα πρέπει οι εκπρόσωποι, οι οποίοι θα εκλεγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιλαμβάνονται πλήρως την πορεία και τα σημαντικά μέχρι τώρα επιτεύγματα της Ένωσης, προκειμένου να την ενισχύσουν περαιτέρω.

Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ. Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι υπό το φως των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η συμμετοχή των πολιτών στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές αποτελεί τη δημοκρατικότερη έκφραση της βούλησής του να συμμετέχει στη διαμόρφωση του Μέλλοντος της Ευρώπης. Επισήμανε δε ότι η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών ενισχύει τις ακραίες φωνές και τον ευρωσκεπτικισμό, διαβρώνοντας τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More