Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΡΤ στους καταυλισμούς σεισμόπληκτων στα Άδανα: Συνωστισμός – Ζεσταίνονται με υπαίθριες φωτιές

Στα Άδανα της Τουρκίας έχουν δημιουργηθεί εννέα καταυλισμοί, όπου διαμένουν άνθρωποι διαφορετικών περιοχών, που έχουν χάσει τα σπίτια τους από τον φονικό σεισμό.

Όπως μεταδίσει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ελβίρα Κρίθαρη, οι σεισμόπληκτοι ζεσταίνονται με υπαίθριες φωτιές αφού οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Παράλληλα, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει την επιχείρηση διάσωσης ανθρώπων από πολυκατοικία, ακριβώς δίπλα από τους καταυλισμούς στα Άδανα.

Στους 28.000 έχουν φτάσει οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις περιοχές τους και διαμένουν σε σκηνές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μικρές πόλεις, τα χωριά βρίσκονται στο έλεος των καταστροφών, αφού εξαιτίας του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, δεν έχουν καταφέρει να μεταβούν εκεί σωστικά συνεργεία.

Η ΕΡΤ στην Τουρκία: Εικόνες καταστροφής με δρόμους που άνοιξαν στη μέση

Αποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη | Κάμερα: Φώτης Πάντος | Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Τουρκία: Πένθος μέσα στο ψύχος – Αυξάνονται οι άστεγοι και οι μαζικοί τάφοι

Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων έμειναν ζωντανοί και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε σκηνές. Το τσουχτερό κρύο, τους αναγκάζει να καίνε οτιδήποτε βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν. Η ανθρωπιστική κρίση μπορεί να φέρει και υγειονομική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κρύβει την ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις, ενώ στις πληγείσες περιοχές ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή οργή.

Κραυγή αγωνίας: «Ελάτε να σώσετε την οικογένειά μου»

«Τα δύο αδέρφια μου, η μητέρα κι ο πατέρας μου είναι κάτω από τα συντρίμμια. Θέλω βοήθεια. Θέλω ν ’ακούσουν όλοι τη φωνή μου. Θέλω έναν εκσκαφέα κι ένα γερανό. Ελάτε να σώσετε την οικογένειά μου», αναφέρει σπαραχτικά γυναίκα μπροστά από ισοπεδωμένη πολυκατοικία.

Μένουν στο δρόμο και καίνε ό,τι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν. Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας λέει πως «υπάρχουν πολλοί τραυματίες, πολλοί που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Ο κόσμος κοιμάται πεινασμένος. Δεν έχουμε ούτε μια κουβέρτα να σκεπάσουμε τα παιδιά».

Συγκλονιστική είναι η εικόνα έξω από νοσοκομείο στην περιοχή Καχραμανμαράς, όπου οι οικογένειες των θυμάτων σχηματίζουν ουρές για να πάρουν τα απαραίτητά έγγραφα για την ταφή, έχοντας δίπλα τους τις σορούς των δικών τους.

Μαζικοί τάφοι – Αποχαιρετούν τους συγγενείς τους με μια προσευχή

Στο Παζαρτζίκ, επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού, εκτυλίσσονται σκηνές που παραπέμπουν σε πόλεμο, με τους κατοίκους να σκάβουν μαζικούς τάφους για τους συγγενείς τους και να τους αποχαιρετούν με μια προσευχή.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια επικείμενη υγειονομική κρίση που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καταστροφική, αν δεν επιταχυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Καμπανάκι» για επικείμενη υγειονομική κρίση

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που έρχονται πρώτες, παρατηρούνται και λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος όπως χολέρα καθώς το νερό δεν είναι καθαρό», τόνισε.

Επιδημίες και μολύνσεις απειλούν Τουρκία και Συρία – Τσακρής: Φόβοι για έξαρση χολέρας

Εκεί όπου η στοιχειώδης βοήθεια έχει φτάσει, οι πληγέντες βρίσκουν καταφύγιο σε σκηνές και αυτοσχέδια νοσοκομεία με περιορισμένες δυνατότητες.

Υποσχέσεις Ερντογάν για οικονομική βοήθεια & σπίτια εντός του έτους

Την ώρα που η πείνα και η γενικότερη εξαθλίωση οδηγεί σε πλιάτσικο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερνογάν συνεχίζει την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές. Αντιμέτωπος με τον πόνο και τον θυμό των πληγέντων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, υπόσχεται οικονομικά βοηθήματα και νέα σπίτια εντός του έτους. «Στόχος μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να ξαναχτίσουμε τις κατεστραμμένες οικοδομές εντός του έτους, αντικαθιστώντας τις με τριώροφα και τετραώροφα κτίρια», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τουρκία: Ο σεισμός δυσκολεύει τον προγραμματισμό των εκλογών του Μαΐου

Ωστόσο, οι περιοδείες και οι επισκέψεις δεν κατευνάζουν την οργή του κόσμου.

Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και ο κυβερνήτης της επαρχίας Αντιγιαμάν ένιωσαν τη λαϊκή αγανάκτηση φεύγοντας σχεδόν κυνηγημένοι από τους πληγέντες.

Οργή και στις φυλακές στην επαρχία Χατάι, όπου οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τις ζημιές στο κτίριο οι οποίες απειλούν τη ζωή τους.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες στέλνουν ρούχα με μηνύματα στήριξης σε πληγέντες στην Τουρκία

Σεισμός στην Τουρκία: Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία του πατέρα που κρατά το χέρι της νεκρής κόρης του

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More