Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Νικαράγουα απονέμει χάρη και επαναπατρίζει 21 πολίτες της Ονδούρας

Οι αρχές της Νικαράγουας απένειμαν χάρη σε 21 φυλακισμένους υπηκόους Ονδούρας και τους επαναπάτρισαν, συμπεριλαμβανομένου πρώην ηγέτη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), που συνελήφθη μόλις πέρασε τα σύνορα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η αστυνομία στην Τεγκουσιγκάλπα.

Η Μανάγουα σχεδιάζει επίσης να επαναπατρίσει κρατούμενους στην Κόστα Ρίκα, ανέφεραν οι αρχές στο Σαν Χοσέ.

Είχαν ήδη επαναπατριστεί 43 φυλακισμένοι υπήκοοι Ονδούρας τη 18η Οκτωβρίου.

Η Νικαράγουα δεν εξήγησε τους λόγους για τους επαναπατρισμούς αυτούς.

Χθες επαναπατρίστηκε μεταξύ άλλων ο Νταβίντ Ελίας Κάμπελ Λικόνα, γνωστός επίσης ως «El Viejo Dan» («ο γερο-Νταν»), για χρόνια ηγετικό στέλεχος της MS-13.

Η διαβόητη συμμορία, που ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες, δρα στις ΗΠΑ και σε κράτη της κεντρικής Αμερικής.

Ο κ. Κάμπελ Λικόνα καταζητείται από το 2016 από τις αρχές της Ονδούρας, που τού προσάπτουν νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλα αδικήματα συνδεόμενα με τη δράση του στους κόλπους της συμμορίας.

Συνελήφθη στη Νικαράγουα τον Ιούνιο του 2021.

Τον Φεβρουάριο, του επέβαλαν κυρώσεις οι αρχές των ΗΠΑ, όπου καταζητείται για παράνομη οπλοκατοχή και συνωμοσία για τη διάπραξη φόνων και τη λαθραία εισαγωγή κοκαΐνης.

Φέρεται μεταξύ άλλων να χρησιμοποίησε επιχειρήσεις που ανήκαν στη συμμορία ή ελέγχονταν από αυτή να να ξεπλύνει έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες (και) μέσω αμερικανικών τραπεζών, κατά τις διωκτικές αρχές στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More