Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ομογενής υποψήφια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη, για το δικαίωμα στην άμβλωση

Με ευθείες βολές ενάντια στην επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, που άνοιξε τον δρόμο για απαγόρευση ή περιορισμό των αμβλώσεων εφόσον η εκάστοτε πολιτειακή διακυβέρνηση το επιλέξει, η ομογενής υποψήφια κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη (Eleni Kounalakis), αναφέρθηκε στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών με αφορμή την 51η επέτειο από την ιστορική απόφαση στην υπόθεση «Roe v. Wade».

Ειδικότερα, η κ. Κουναλάκη, η οποία σήμερα υπηρετεί την Καλιφόρνια ως αντικυβερνήτρια, αντιπαρέβαλε την ελευθερία που εξακολουθούν και απολαμβάνουν οι γυναίκες στην Καλιφόρνια με τα περιοριστικά μέτρα που ήδη επιβάλλονται σε λεγόμενες «κόκκινες Πολιτείες», δηλαδή στις Πολιτείες με Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη, ως απόρροια της ανατρεπτικής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2022.

«Σε κόκκινες πολιτείες ανά την επικράτεια, εξακολουθούν να επιβάλλονται εξοργιστικοί περιορισμοί απέναντι στην αναπαραγωγική μέριμνα. Την ίδια ώρα που οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόκληση με πρόκληση στην πρόσβασή τους στη σωτήρια αυτή περίθαλψη, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίρεται για τον ρόλο του στην απόφαση.  Είναι υπερήφανος που μια στις τρεις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σήμερα είναι ενώπιον μιας απαγόρευσης της άμβλωσης. Ομως, εδώ στην Καλιφόρνια, η αναπαραγωγική ελευθερία είναι συνταγματικό δικαίωμα. Ημουν υπερήφανη που βοήθησα στην προσπάθεια να κωδικοποιηθεί νομικά η πρόσβαση στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Καλιφόρνιας και, εφόσον έχω τη δυνατότητα να υπηρετήσω ως κυβερνήτης της σπουδαίας Πολιτείας μας, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Κουναλάκη.

Στη συνέχεια, η κ. Κουναλάκη τόνισε πως όλες οι γυναίκες που επιθυμούν πρόσβαση στις ιατρικές αυτές υπηρεσίες είναι ευπρόσδεκτες, τονίζοντας ότι η Πολιτεία έχει ήδη επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατομμυρίων προκειμένου αυτός ο στόχος να γίνει εφικτός.

«Καλωσορίζουμε τις γυναίκες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση με ανοικτές αγκάλες, διότι αυτό είναι το σωστό. Σεβόμαστε το δικαίωμα της γυναίκας να λαμβάνει αποφάσεις για το σώμα της.  Η Καλιφόρνια έχει δείξει στη χώρα και τον κόσμο ότι υπερασπιζόμαστε την ιδέα πως το σώμα μιας γυναίκας δεν ανήκει πουθενά αλλού εκτός από αυτήν.  Και έχουμε δείξει τον δρόμο και σε άλλες Πολιτείες για να ακολουθήσουν», πρόσθεσε η ομογενής αντικυβερνήτης, επισημαίνοντας ότι το Σύνταγμα της Καλιφόρνιας έχει τροποποιηθεί ούτως ώστε να περιλαμβάνει την άμβλωση και την αντισύλληψη ως συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλες τις γυναίκες.

Υπενθυμίζεται πως, εφόσον εκλεγεί, η Ελένη Κουναλάκη θα είναι η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης στην Ιστορία της Καλιφόρνιας, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στην Πολιτεία αυτή.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More