Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «Πορεία των Ζωντανών» στο Άουσβιτς τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Μερικές δεκάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος ηγήθηκαν την Τρίτη μιας πορείας στη νότια Πολωνία στη μνήμη των θυμάτων του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, την παραμονή της επετείου της εξέγερσης του γκέτο της Βαρσοβίας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, εβραίοι και μη, λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποιείται στον χώρο του πρώην στρατοπέδου θανάτου που είχε κατασκευάσει η ναζιστική Γερμανία μετά την εισβολή της στην Πολωνία.

Ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι Εβραίοι πέθαναν στο στρατόπεδο στην πόλη Οσβιέτσιμ μεταξύ 1940 και 1945 μαζί με περίπου 80.000 μη Εβραίους Πολωνούς, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικούς στρατιώτες.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον «Κόκκινο Στρατό» της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 1945.

Η 35η διοργάνωση της Πορείας των Ζωντανών ξεκίνησε με τον θλιβερό ήχο του σοφάρ – ένα παραδοσιακό εβραϊκό κέρατο κριού που συμβολίζει την ελευθερία – στην περιβόητη πύλη “Arbeit Macht Frei” – (Η εργασία θα σας ελευθερώσει) στο Άουσβιτς.

Στην πορεία των τριών χιλιομέτρων συμμετείχαν φέτος κυρίως ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις.

Την Τετάρτη, η Βαρσοβία θα τιμήσει την εξέγερση του γκέτο της Βαρσοβίας, η οποία ξέσπασε πριν από 80 χρόνια, στις 19 Απριλίου 1943.

Οι πρόεδροι του Ισραήλ και της Γερμανίας θα παραστούν και αναμένεται να επισκεφθούν τον χώρο της πρώην εβραϊκής συνοικίας.

Οι Γερμανοί περιόρισαν έως και 450.000 Εβραίους σε μια έκταση μόλις τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν από πείνα ή ασθένειες στο εσωτερικό ή μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο θανάτου στα ανατολικά της Βαρσοβίας.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More