Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ψυχολογία της αγέλης και ο χουλιγκανισμός – Τι λέει ο ψυχίατρος Χρ. Λιάπης για τα κίνητρα των μελών της οργάνωσης Bad Blue Boys

Για την οπαδική βία και τον ακραίο φανατισμό που επέδειξαν οι Κροάτες και οι Έλληνες χούλιγκαν που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια μίλησε στην ΕΡΤ ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης κάνοντας λόγο για «μεταστοιχείωση της ατομικής παθολογίας σε ένα κοινωνικό φαινόμενο συγκεκριμένης εγκληματικής οπαδικής ομαδοποίησης».

«Για να φτάσεις να σκοτώσεις τον άλλον ή να χτυπήσεις τον άλλον, να επιτεθείς στον άλλον απλώς και μόνο επειδή φοράει ένα διαφορετικό χρώμα οπαδικής φανέλας ή κασκόλ, σημαίνει ότι η σχέση σου με τον εαυτό σου είναι πρώτα από όλα διαταραγμένη, χωρίς αυτό σε καμία περίπτωση να αποτελεί ελαφρυντικό» δήλωσε ο κ. Λιάπης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο γνωστός ψυχίατρος εξήγησε ότι μέσα από μια τέτοιου είδους βίαιη συμπεριφορά που επέδειξαν τα μέλη των Bad Blue Boys, φανατικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά και των Ελλήνων συνεργών τους, φαίνεται ότι απουσιάζουν βασικές σταθερές σε ότι αφορά την οικογένεια, αλλά και τον κύκλο που κάθε άνθρωπος δημιουργεί και προσπαθεί μέσα σε αυτόν να ισορροπήσει.

Απουσία ενσυναίσθησης στους δράστες της επίθεσης

«Μέσα από αυτού του τύπου τα κενά έρχονται συγκεκριμένες κλίκες, συγκεκριμένες ιδεολογίες όπου έχουμε πρόσμιξη συγκεκριμένων ιδεολογιών με την υποστήριξη συγκεκριμένων ομάδων και δημιουργούνται τέτοια φαινόμενα» σημείωσε.

Μιλώντας για την απουσία ενσυναίσθησης σχολίασε την ανάγκη που έχουν τα μέλη αυτών των ομάδων να ανήκουν κάπου.

«Η Κροατία ήταν μια χώρα η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο και πρόσφατων εμφύλιων διενέξεων. Τα μίση και οι πληγές είναι ανοιχτά και φτάνουν πίσω στις φασιστικές και ναζιστικές δυστυχώς, επαφές που φτάνουν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν έχει μπει και η πληγή του εθνικισμού εκεί μέσα, είναι αναμενόμενο να βλέπουμε τέτοιες εγκληματικές ομαδοποιήσεις» υποστήριξε ο κ. Λιάπης.

Ειδικότερα, τόνισε, ότι «η βία και η τοξικότητα φορτίζεται και φαίνεται στα γκράφιτι και στα ποσταρίσματα». Και όπως για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά ακραίας βίας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να ξεκινούν από την οικογένεια και την εκπαίδευση και να φτάνουν μέχρι και την κορυφή της κρατικής πυραμίδας και της επιβολής του νόμου.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

M. Kαρακλιούμη για επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια: Ξεκάθαρες οι διοικητικές ευθύνες αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. – Λύσεις υπάρχουν όπως έγινε στη Βρετανία

Λ. Νικολάου για Νέα Φιλαδέλφεια: Δεν θα είναι τα τελευταία θύματα εάν δεν πάρουμε αποφάσεις

Κακά μπλε παιδιά, λευκοί άγγελοι και στο βάθος η Σέλτικ – Μία ανθρωπογεωγραφική προσέγγιση των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Οπαδική βία: Μία ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα – Από τον 18χρονο Άρη στον 29χρονο Μιχάλη (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More