Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η NASA επιδιώκει να εκτοξεύσει ξανά δοκιμαστική πτήση Artemis 1 στις 14 Νοεμβρίου

Ο γιγάντιος σεληνιακός πύραυλος Artemis 1 της NASA επιστρέφει στο κτίριο συναρμολόγησης οχημάτων από την εξέδρα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ

Ο γιγάντιος σεληνιακός πύραυλος Artemis 1 επιστρέφει στο Κτίριο Συναρμολόγησης Οχημάτων από την εξέδρα εκτόξευσης, μετά την αναβολή της αναμενόμενης αποστολής για τρίτη φορά λόγω της άφιξης του τυφώνα Ίαν και άλλων τεχνικών προβλημάτων, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Η NASA στοχεύει στις 14 Νοεμβρίου για την επόμενη προσπάθειά της να εκτοξεύσει το Artemis I, ανακοίνωσε η διαστημική υπηρεσία την Τετάρτη, μετά τις τεχνικές δυσκολίες και την κακοκαιρία που την ανάγκασαν να καθυστερήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση χωρίς πλήρωμα μιας κάψουλας που θα μεταφέρει ανθρώπους πίσω στο φεγγάρι.

Η επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου Space Launch System που θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Orion προγραμματίζεται κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου 69 λεπτών που ανοίγει στις 12:07 π.μ. ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, ανέφερε η NASA στον ιστότοπό της. Η υπηρεσία σχεδιάζει να επαναφέρει τον πύραυλο στην εξέδρα εκτόξευσης ήδη από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου.

Μια επίμονη διαρροή καυσίμων και η άφιξη του τυφώνα Ίαν ανάγκασαν τη NASA να καθυστερήσει την εκτόξευση της δοκιμαστικής πτήσης χωρίς πλήρωμα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.

Η αποστολή Artemis I σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή για το πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της NASA μετά το Apollo, μετά από δεκαετίες εστίασης σε αποστολές χαμηλής τροχιάς με διαστημικά λεωφορεία και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Με το όνομα της θεάς που ήταν η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, η Άρτεμις στοχεύει να επιστρέψει αστροναύτες στην επιφάνεια της σελήνης ήδη από το 2025, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα πιθανότατα θα ξεφύγει.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More