Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιαπωνία: Την επόμενη εβδομάδα η απελευθέρωση δεύτερης δόσης λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα παρά τις αντιδράσεις

Η Ιαπωνία θα απελευθερώσει τη δεύτερη παρτίδα λυμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα την επόμενη εβδομάδα. Η απελευθέρωση του πλεονάσματος που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ θα συνεχιστεί στις 5 Οκτωβρίου παρά την απαγόρευση της Κίνας, σε όλες τις ιαπωνικές εισαγωγές θαλασσινών μετά την πρώτη παρτίδα, αναφέρει  η εφημερίδα The Guardian.

H είδηση εξόργισε την Κίνα και άλλους όταν ξεκίνησε τον Αύγουστο. Στις 24 Αυγούστου, η Ιαπωνία άρχισε να απορρίπτει στον Ειρηνικό μερικούς από τους 1,34 εκατομμύρια τόνους λυμάτων που συλλέχθηκαν μετά από ένα τσουνάμι που παρέσυρε την εγκατάσταση το 2011. «Οι επιθεωρήσεις μετά την πρώτη απελευθέρωση  έχουν ολοκληρωθεί… Η δεύτερη θα ξεκινήσει στις 5 Οκτωβρίου», Tokyo Electric Η Power (Tepco) δήλωσε την Πέμπτη.

Η Κίνα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών μετά την πρώτη απορροή, η οποία έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου, παρά την επιμονή του Τόκιο ότι η επιχείρηση δεν ενέχει κίνδυνο. Η Ρωσία, της οποίας οι σχέσεις με την Ιαπωνία είναι επίσης ψυχρές, φέρεται να σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας στην απαγόρευση των θαλασσινών.

Σε πρώτη φάση, περίπου 7.800 τόνοι νερού απελευθερώθηκαν στον Ειρηνικό από ένα προγραμματισμένο σύνολο 1,34 εκατομμυρίων τόνων, που ισοδυναμεί με περισσότερες από 500 ολυμπιακές πισίνες. Η Tepco λέει ότι το νερό έχει φιλτραριστεί από όλα τα ραδιενεργά στοιχεία εκτός από το τρίτιο, το οποίο είναι σε ασφαλή επίπεδα. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από την Ατομική Υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η Κίνα κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι χρησιμοποιεί τον ωκεανό ως «αγωγό», κατηγορίες που ακούστηκαν στον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα Manasseh Sogavare, ο οποίος έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Η απορροή, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες μέχρι την τελευταία σταγόνα νερού, έχει σκοπό να δημιουργήσει χώρο για να ξεκινήσει τελικά η αφαίρεση εξαιρετικά επικίνδυνων ραδιενεργών καυσίμων και συντριμμιών από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες. «Όπως και στην περίπτωση της πρώτης απορροής, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα τριτίου. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε το κοινό με τρόπους που είναι εύκολα κατανοητοί με βάση επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο αξιωματούχος της Tepco, Akira Ono.

Παρά την απαγόρευση της Κίνας στις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών, φαίνεται ότι τα κινεζικά σκάφη συνεχίζουν να αλιεύουν ψάρια στα ανοιχτά της Ιαπωνίας στις ίδιες περιοχές όπου επιχειρούν τα ιαπωνικά σκάφη.

Ο Rahm Emanuel, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα φωτογραφίες από αυτά που περιέγραψε ως κινεζικά αλιευτικά σκάφη στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στις 15 Σεπτεμβρίου. «Λένε ότι μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τα κινεζικά σκάφη που αλιεύουν στα ανοιχτά της Ιαπωνίας στις 15 Σεπτεμβρίου συμφωνούν με το εμπάργκο της Κίνας στα θαλασσινά από τα ίδια νερά», δήλωσε ο Εμμανουέλ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Πηγή: digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More