Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Άντρας παρέμεινε στη φυλακή για 3 επιπλέον χρόνια λόγω αδιάβαστου email

Ένας άνδρας στην Ινδία κρατήθηκε στη φυλακή για 3 επιπλέον χρόνια, επειδή οι αρχές της φυλακής δεν πρόσεξαν μια εντολή εγγύησης που στάλθηκε ως συνημμένο μέσω email.

Ο κρατούμενος Chandanji Thakor εξέτιε ισόβια κάθειρξη για μία υπόθεση δολοφονίας, αλλά η ποινή του ανεστάλη από το Ανώτατο Δικαστήριο του Γκουτζαράτ, το οποίο εξέδωσε διάταγμα με την οποία του χορηγούσε εγγύηση.

Οι περιορισμοί λόγω Covid τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν μεγάλο μέρος της Ινδίας μόλις έβγαινε από ένα πολύμηνο lockdown, επέβαλαν την αποστολή της δικαστικής παραγγελίας από τη γραμματεία του δικαστηρίου μέσω email.

Όμως, τώρα προέκυψε ότι οι σωφρονιστικές αρχές δεν πρόσεξαν τη συνημμένη εντολή εγγύησης είτε εκείνη τη στιγμή είτε όταν το δικαστήριο προσπάθησε και πάλι να δώσει συνέχεια στην υπόθεση λίγους μήνες αργότερα.

Οι δικαστές είπαν ότι η γραμματεία του Ανώτατου Δικαστηρίου του Γκουτζαράτ έστειλε ένα δεύτερο email τον Δεκέμβριο στη φυλακή, ενημερώνοντάς τους ότι ο Thakor είχε παράσχει επιτυχώς την απαιτούμενη εγγύηση των 20.000 ρουπιών (228 ευρώ) και θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος.

«Ωστόσο, λόγω της πανδημίας Covid-19, το εν λόγω e-mail δεν έγινε αντιληπτό από τη σωφρονιστική αρχή και η εντολή που δόθηκε από αυτό το δικαστήριο δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε η δικαστική απόφαση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γκουτζαράτ επέκρινε τις αρχές των φυλακών για «σοβαρή παράλειψη» εκ μέρους τους και για μη τήρηση της απόφασης του δικαστηρίου που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια και επιδίκασε στον Thakor αποζημίωση 100.000 ρουπίες (1.140 ευρώ) εντός δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, ένας κατηγορούμενος θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος εντός επτά ημερών από την ημερομηνία χορήγησης εγγύησης. Είναι καθήκον του προϊσταμένου της φυλακής να ενημερώσει τις αρχές της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να κανονίσουν την απαραίτητη νομική βοήθεια για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση. Ωστόσο, στην περίπτωση του Thakor, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο δικηγόρος του δεν ενημερώθηκε σε κανένα σημείο ότι δικαιούνταν να αποφυλακιστεί. Ο 27χρονος αφέθηκε τελικά ελεύθερος από τη φυλακή την περασμένη εβδομάδα, στις 21 Σεπτεμβρίου, μια ημέρα πριν το δικαστήριο προγραμματίσει την εκδίκαση της νέας αίτησής του για τακτική εγγύηση.

Εκτός από την εντολή να καταβληθεί στον Thakor αποζημίωση, το δικαστήριο ζήτησε επίσης από τις νομικές αρχές της περιφέρειας (DLSA) να συλλέξουν δεδομένα όλων των κρατουμένων στους οποίους μπορεί να έχει επιβληθεί εγγύηση αλλά να μην έχουν αφεθεί ελεύθεροι, σε περίπτωση που βρεθούν παρόμοιες υποθέσεις.

Πηγή: Independent

Μετάφραση-επιμέλεια: Εμμανουέλα Μαθιουδάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More