Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινώ Αφεντούλη: Υπάρχει σαφώς παρέμβαση Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να περιοριστεί η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Τι σημαίνει περιφερειακός πόλεμος και σύγκρουση δύο πλευρών του Ισλάμ, ο ρόλος της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας, το ενδεχόμενο αμερικανικής εμπλοκής και η χρήση της Σούδας και της Ελευσίνας, είναι ερωτήματα που τέθηκαν στην Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Ινώ Αφεντούλη, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Κανείς δεν θέλει να επεκταθεί, η σύγκρουση και ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα κληθούν να βοηθήσουν το Ισραήλ, αφού εξάπλωση σημαίνει εμπλοκή μεσανατολικών χωρών, ενδεχομένως και του Ιράν», σύμφωνα με την Ινώ Αφεντούλη. «Είναι πολύ τεταμένη κατάσταση. Πρέπει να δούμε τη λύση. Ακόμη και αν αποδεχθούμε την ισραηλινή λογική βομβαρδισμών αυτοάμυνας, αυτό κάπου πρέπει να τελειώσει και να μιλήσουμε για λύση», επισημαίνει.

Στα ξένα μέσα ενημέρωσης αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη πόλεμος, διότι κανείς δεν θέλει έναν δεύτερο μεγάλο πόλεμο τόσο κοντά στην Ουκρανία. Να μην ξεχνάμε ότι ο πόλεμος αυτός είναι στη Μέση Ανατολή, είναι δίπλα στη Συρία, είναι δίπλα στο Λίβανο. Πόλεμος θα σήμαινε μια περιφερειακή εμπλοκή πολλών χωρών , είπε, και απαντώντας στην Χριστίνα Βίδου σχετικά με τις φιλοπολεμικές δηλώσεις που ακούγονται, η κυρία Αφεντούλη είπε:

«Το Ισραήλ νομίζω δεν εξυπηρετείται από επέκταση πολέμου. Η οικουμενική του κυβέρνηση μετά από την τρομερή επίθεση που υπέστη, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δικαίωμα αυτοάμυνας».

Η Ινώ Αφεντούλη χαρακτήρισε ακραία την κόντρα του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Έθνη και το αίτημα να παραιτηθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη Μακρόν, αναφέρθηκε στην αμερικανική παρέμβαση:

«Υπάρχει σαφώς παρέμβαση Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να περιοριστεί η σύγκρουση σε κάποια όρια. Ούτε το Ιράν από τις δηλώσεις που κάνει η ηγεσία του, βλέπω ότι επιθυμεί την εμπλοκή.

Δεν θα μιλάμε ελπίζω για εμπλοκή άμεση, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, είπε η Ινώ Αφεντούλη, εαπαντώντας σε ερώτηση της κ. Βίδου σχετικά με τη Συρία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη Μέσόγειο με ναυτικές δυνάμεις που φέρουν πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν εναντίον χωρών που θα αποφασίσει η στρατιωτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών να βληθούν».

Σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου για τις προθέσεις του Ιράν η Ινώ Αφεντούλη εκφράζει την ελπίδα «ότι θα επικρατήσει η αυτοσυγκράτηση, διότι διαφορετικά έχουμε περιφερειακό πόλεμο».

«Βαρύς ένας περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Η Τουρκία κάνει ήδη παρεμβάσεις»

Συγκρούονται αν θέλετε, δύο κομμάτια του Ισλάμ, Σιίτες, σουνίτες και το Ισραήλ. Δεν είναι εύκολο να βγούμε από μια τέτοια σύγκρουση και δεν ξέρω οι περιφερειακές δυνάμεις τι ρόλο θα παίξουν ή τι ρόλο θα θελήσουν να διαδραματίσουν. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι στα σύνορα με τη Συρία και κάνει παρεμβάσεις, δηλαδή επιχειρήσεις στρατιωτικές. Δεν ξέρω, τι διάθεση θα έχει η τουρκική ηγεσία αν δξεσπάσει μεγαλύτερη περιφερειακή διένεξη, από την οποία ενδεχομένως να μπορεί να αποκομίσει κάποια οφέλη.

«Οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο εποικοδομητικό»

«Κάτι που ίσως σας ξενίσει από εμένα είναι ότι πιστεύω ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο εποικοδομητικό, γιατί αυτή είναι μια κρίση που θα έπρεπε να λυθεί από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Διότι οι Ρώσοι μιλάνε με τους Άραβες και μιλάνε και με την Τεχεράνη, αλλά στην παρούσα φάση είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα»,

Αν έχουμε περιφερειακή διένεξη, οι διευκολύνσεις που θα ζητηθούν είναι δεδομένες

Σχετικά με τον ρόλο της Ελλάδας, η Ινώ Αφεντούλη είπε ότι πρέπει να είναι σταθερός, «διότι το Ισραήλ είναι σύμμαχος, ο οποίος μας έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να χρειαστεί βοήθεια.. Όπως και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. αν έχουμε περιφερειακή διένεξη, οι διευκολύνσεις που θα ζητηθούν είναι δεδομένες.

«Ενδεχομένως να γίνει χρήση εγκαταστάσεων, να γίνει χρήση επικοινωνιών. Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας είναι πάρα πολύ κοντά. Καλό είναι με διπλωματική προσπάθεια να φροντίσουμε αυτή η κρίση να μην επεκταθεί. Αλλά σας λέω, χωρίς να το εύχομαι, ότι μπορεί να επεκταθεί».

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Συνδέσεις»

,

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More