Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισπανία: Πολύωρη συζήτηση στην ολομέλεια της Γερουσίας για την ενεργειακή κρίση

Είναι η δεύτερη φορά που Πέδρο Σάντσεθ και ο πολιτικός του αντίπαλος και πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο στην ισπανική Γερουσία. Ο Φεϊχό καθώς δεν είναι βουλευτής δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στον Σάντσεθ στη Βουλή μπορεί όμως να το κάνει στη Γερουσία, το δεύτερο νομοθετικό σώμα της Ισπανίας. Τη σημερινή συζήτηση η οποία ξεκίνησε στις 5 μ.μ. και συνεχίζεται ως αυτή την ώρα, ζήτησε ο ίδιος ο Σάντσεθ, προκειμένου να αναλύσει τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του. Η συζήτηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου με τον πληθωρισμό να φθάνει το 10,4%, την ενεργειακή κρίση και την αβεβαιότητα που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και ενόψει του εκλογικού 2023.

Στην αρχική του ομιλία ο Σάντσεθ αναγνώρισε ότι «ζούμε εποχή αβεβαιότητας και κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, καμία κυβέρνηση δεν το γνωρίζει» υπογράμμισε. Την ίδια όμως στιγμή επιχείρησε να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα λόγω της πολιτικής «καταστροφολογίας» της αξιωματικής αντιπολίτευσης :«Δεν θα υπάρξουν δραματικά μέτρα: ούτε μπλακ άουτ ούτε και δελτίο στο υγραέριο». Υποστήριξε.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα ανακούφισης που έχει λάβει μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που σημαίνουν το 2% του ΑΕΠ της Ισπανίας.

«Εφαρμόσαμε την ‘ιβηρική εξαίρεση’ που επηρέασε περισσότερο από το 15% των λογαριασμών για εταιρείες και οικογένειες. Όταν στη Γαλλία η μεγαβατώρα φθάνει τα 1.253 ευρώ και στη Γερμανία ξεπερνά τα 700 ευρώ, στην Ισπανία η μεγαβατώρα φθάνει τα 237 ευρώ. Κάναμε πράγματα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατα, μέτρα που τώρα θέλουν να μιμηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες». Τόνισε στην ομιλία του.

«Δεν πρόκειται να είναι δραματικά τα μέτρα», υποστήριξε ο Σάντσεθ, σχετικά με τις προτάσεις που η κυβέρνηση του μελετά εδώ και εβδομάδες για περαιτέρω μείωση των δαπανών ενέργειας και υπονόησε ότι θα αφορούν περισσότερο σε συστάσεις και «μικρές αλλαγές στις συνήθειες των πολιτών». Τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές βρίσκονται σε ισχύ ήδη από τις 10 Αυγούστου, όταν δρομολογήθηκαν κάποια από αυτά τα μέτρα και ότι σήμερα, κατά τη συζήτηση στη Γερουσία, γίνονται αντιληπτές ακόμα και σε πολλές αίθουσες της άνω βουλής που η θερμοκρασία των κλιματιστικών δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 27 βαθμούς Η κατανάλωση ενέργειας έκτοτε μειώθηκε κατά 4,6% σύμφωνα με τον Σάντσεθ.

«Όλες οι φορολογικές περικοπές σημαίνουν εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα θα κάνουμε το ίδιο με τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Επιπλέον μέχρι στιγμής από τις αρχές Σεπτεμβρίου 760.000 πολίτες επωφελήθηκαν από τις δωρεάν μεταφορές με τρένα», είπε και συνέχισε: «έχουμε βάλει πλαφόν στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, στην ανανέωση των συμβολαίων ενοικίασης, στις τιμές του υγραερίου».

Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ήταν αφενός ο σοσιαλιστής Σάντσεθ να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις του υπέρ των μεσαίων στρωμάτων που αντιγράφονται στην Ευρώπη και αφετέρου ο συντηρητικός Φεϊχό να τον κατηγορήσει για το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα έχουν καθυστερήσει και ότι τα διαχειρίζεται άσχημα.

Το 2023 αποτελεί χρονιά τριών εκλογικών αναμετρήσεων: Δημοτικές εκλογές, εκλογές στις Αυτονομίες και στο τέλος της χρονιάς βουλευτικές εκλογές. Τον Μάιο του 2023, θα παιχτεί το προβάδισμα των κομμάτων σε περισσότερους από 8.000 δήμους και πολλές Αυτονομίες όπου το PSOE (Σοσιαλιστικό κόμμα) ήδη κυβερνά και δεν θέλει άλλα προβλήματα, όμως και οι γενικές εκλογές στο τέλος του 2023 ή θα βοηθήσουν τον Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία ή η κυβέρνηση θα περάσει στα χέρια του Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, προέδρου του Λαϊκού Κόμματος.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες δείχνουν το Λαϊκό Κόμμα να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των Σοσιαλιστών κι αυτό κάνει το επιτελείο του Πέδρο Σάντσεθ να τον εμπλέκει άμεσα σε μία προεκλογική εκστρατεία που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο όπως όλα δείχνουν.

Η αποψινή πολύωρη συζήτηση στη Γερουσία αποτέλεσε στην ουσία και την άτυπη έναρξη της εκστρατείας αυτής.

ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More