Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλία, ναυάγιο του Κούτρο: Αναξιόπιστες και παραπλανητικές οι ενδείξεις της Frontex

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στις 26 φεβρουαρίου του ‘23 στις ακτές του Κούτρο, στην Καλαβρία της Νοτίου Ιταλίας, το σκάφος Summer Love βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί του τις ζωές τουλάχιστον 94 μεταναστών.
Στα πλαίσια των ερευνών, η Ιταλική Corriere della Sera μεταδίδει σήμερα πως “οι ενδείξεις που έδωσε (το αεροσκάφος) Eagle 1 της Frontex στην έκθεση της αποστολής του ήταν αναξιόπιστες και παραπλανητικές”.

Πρόκειται για δήλωση του ναυάρχου Σαλβατόρε Καρανάντε, ο οποίος εργάζεται στα πλαίσια της έρευνας ως σύμβουλος-εμπειρογνώμονας της εισαγγελίας του Κροτόνε στην διαλεύκανση των ευθυνών για το θανάσιμο ναυάγιο.

Όπως τονίζει η εφημερίδα “η έρευνα της εισαγγελίας του Κροτόνε θέτει υπό αμφισβήτηση την Ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex βάσει νέων στοιχείων που προέκυψαν από την τεχνική συμβουλευτική” και στην οποία επισημαίνονται “μια σειρά από ανακολουθίες στην έκθεση της Frontex”.

Οι αρχικές πληροφορίες που παρείχε η ίδια η υπηρεσία σχετικά με την παρουσία “πιθανού σκάφους μεταναστών” μεταδόθηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Βαρσοβίας, “το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τις Ιταλικές υπηρεσίες στις 11.02 μ.μ. της 25ης Φεβρουαρίου”. Μάλιστα “είχαν εντοπιστεί δορυφορικές κλήσεις προς την Τουρκία”, χώρα αναχώρησης του σκάφους Summer Love.

Όμως, όπως υπογραμμίζει η Corriere della Sera, “αυτό που δεν βγάζει νόημα είναι τα στοιχεία που ανέφερε το αεροσκάφος της Frontex, τα οποία όχι μόνο έδιναν τη θέση του σκάφους, αλλά και τη μέση διαδρομή που ακολούθησε”.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία και ενδείξεις λοιπόν, και όπως σημειώνει ο ναύαρχος Καρανάντε “το σκάφος με τους πιθανούς μετανάστες θα έπρεπε να είχε φθάσει αρκετά πιο νοτιοδυτικά του Κούτρο”, με άφιξη σε ακτή πολύ αργότερα, στις 7 π.μ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More