Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρκία: Συνάντηση Χακάν Φιντάν με επίτροπο ΕΕ για τη Διεύρυνση

Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τις σχέσεις Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι, είχε στην Άγκυρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων προς του Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν.

«Είναι απαραίτητο να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο πρόεδρός μας επέστησε επίσης την προσοχή σε αυτό. Θα ήταν μεγάλο λάθος να κρατήσουμε την Τουρκία εκτός αυτής της διαδικασίας» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χακάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία» δήλωσε, χρησιμοποιώντας μάλιστα την αραβική απόδοση του λατινικού αποφθέγματος «Pacta sunt servanda».

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Σε μια τέτοια περίοδο, η υγιής πρόοδος των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι των πολιτικών συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι πραγματικά ένας παράγοντας παγκόσμιας κλίαμκας χωρίς την Τουρκία. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε το δρόμο για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας με βάση την προοπτική της ένταξης» ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός έδωσε κατά τις συνομιλίες προτεραιότητα στην επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης «σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα και τις απαιτήσεις του αύριο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Αναφερόμενος στο θέμα των θεωρήσεων υποστήριξε ότι η πρόοδος στη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων είναι επίσης μεταξύ των προσδοκιών της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα αυξήσει τον διάλογο μεταξύ των ανθρώπων και θα συμβάλει αναμφίβολα στην άρση των προβλημάτων και των προκαταλήψεων κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Μετέφερε δε στον Ευρωπαίο επίτροπο τα παράπονα που εξέφρασαν  πρόσφατα οι Τούρκοι πολίτες στις αιτήσεις για βίζα.

Επανέλαβε επίσης, όπως είπε, ότι πρέπει την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασία στη βάση ενός δίκαιου μεριδίου στον αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης. «Υπενθυμίσαμε για άλλη μια φορά ότι για να λυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η σταθερότητα στις χώρες προέλευσης» προσέθεσε.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια»  δήλωσε από την πλευρά του ο Ούγγρος επίτροπος, κάνοντας αναφορά στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο Όλιβερ Βάρχελι ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεισφορά της στο προσφυγικό. «Η Τουρκία φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Φιλοξενεί αυτούς τους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια. Επί του παρόντος, έχει παρασχεθεί βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Φυσικά, αυτό δεν ανταποκρίνεται σε όλες τις προσπάθειες της Τουρκίας. Το γνωρίζουμε αυτό. Σήμερα υπογράφουμε την τελευταία συμφωνία. Πρόκειται για μια συμφωνία ύψους 781 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί άμεσα για τους πρόσφυγες στην Τουρκία» κατέληξε.

Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More