Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιταλός ΥΠΕΞ – Η εισροή μεταναστών ισχυρίζεται ότι φέρνει την Ιταλία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης ωθεί όλο και περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Αφρική και να αναζητήσουν μια θέση στην Ευρώπη μέσω της βαλκανικής οδού και της Μεσογείου Θάλασσας, δήλωσε ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντόνιο Ταγιάνι, σχολιάζοντας την άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών στην Ιταλία. «Η δράση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι σίγουρα χρήσιμη και βοηθητική» πρόσθεσε.

Το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται κοντά στις ακτές της Αφρικής, είναι κατάμεστο. Από την Παρασκευή, περισσότερες από 125 βάρκες με μετανάστες έχουν φτάσει εκεί, κυρίως από την Τυνησία. Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα, 4.300 άτομα να υπερβαίνουν τη χωρητικότητα του νησιού.

Οι μετανάστες εξακολουθούν να μεταφέρονται σε άλλες εγκαταστάσεις της χώρας, αλλά οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν τόσο κόσμο για να επαναφέρουν το hotspot σε μια σχετικά φυσιολογική κατάσταση.

Έκκληση του Δημάρχου της Λαμπεντούζα

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φίλιπο Μανίνο, απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να αντιδράσει και να βοηθήσει. Όπως εκτίμησε, η κήρυξη κατάστασης κρίσης από την κυβέρνηση, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. «Η υπομονή μας εξαντλείται», είπε. Μέσα σε όλα, έκανε έκκληση στην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, να έρθει στο νησί και να περάσει δύο μέρες εκεί, για να δει και η ίδια την κατάσταση που επικρατεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ταγιάνι δήλωσε στο RAI News24 την Κυριακή: «Επεμβαίνουμε για να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, αλλά απαιτείται δράση της ΕΕ».

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι η κατάσταση ήταν περίπλοκη. Όπως σημείωσε, χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην Τυνησία χωρίς να τους επιτρέπουν να ξεκινήσουν το ταξίδι τους, αλλά όλο και περισσότεροι έρχονται εκεί.

Απαιτείται μια ευρωπαϊκή στρατηγική για ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο. Υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν όλο και περισσότεροι μετανάστες από το νότο προς το βορρά, πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Μετάφραση: Mαλγκοζάτα Ολσέφσι

Επιμέλεια: Σοφία Κονιδάρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More