Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Ξεκινούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο ειδικός εκπρόσωπος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις για το 2019 και πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία, Λι Χούι, ξεκινά σήμερα Δευτέρα  περιοδεία στην Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σε ένα ταξίδι που το Πεκίνο λέει ότι έχει στόχο να συζητήσει μια «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης, αναφέρει το Reuters.

Ο Λι Χούι έχει επίσης προγραμματίσει να επισκεφθεί την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Γερμανία στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του , ανακοίνωσε την Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς να δίνει  λεπτομερές χρονοδιάγραμμα.

Ο Λι Χούι – που μιλάει άπταιστα ρωσικά – είναι ο υψηλότερος Κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και το ταξίδι του μπορεί να συμπέσει με την έναρξη μιας πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών .

Παρά τον προβληματισμό  για την φιλική στάση της Κίνας απέναντι στη Ρωσία , αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προέτρεψαν τον Πρόεδρο Σι να έχει συνομιλίες με τον Ζελένσκι και να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην αποτροπή της Μόσχας κατά τη διάρκεια μιας σειράς επισκέψεων στην κινεζική πρωτεύουσα ξεκινώντας τον Μάρτιο.

Το Πεκίνο προέτρεψε και τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια σταδιακή εκτόνωση και προειδοποίησε κατά της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Το Κίεβο απέκλεισε την ιδέα οποιωνδήποτε εδαφικών παραχωρήσεων στη Ρωσία και δήλωσε ότι θέλει να ανακτήσει κάθε εκατοστό του εδάφους που κατείχε προηγουμένως η Ρωσία. 

Από την αρχή του πολέμου, η Κίνα απέφυγε να καταδικάσει τη Μόσχα ή να χαρακτηρίσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως “εισβολή”, προκαλώντας κριτική από τις δυτικές χώρες και τις ΗΠΑ, οι οποίες αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της Κίνας ως δυνητικού μεσολαβητή στην σύγκρουση.

Όποιο και αν είναι το μήνυμα του Λι, θα εξεταστεί ενδελεχώς δεδομένης της ανησυχίας στη Δύση για τη συνάντηση του Μαρτίου μεταξύ του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του «αγαπητού φίλου» του, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν και της δέσμευσης των δύο χωρών για μια συνεργασία «χωρίς όρια» τρεις μήνες πριν από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Πηγή: Αgerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More