Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή υποψήφια κατεβάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο Μεξικό για τις προεδρικές εκλογές του 2024

Στο πρόσωπο της 60χρονης Χότσιτλ Γκάλβες κατέληξαν οι διαβουλεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μεξικό για την υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη μεγαλύτερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής το 2024. Όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Ευρύ Μέτωπο για το Μεξικό (Frente Amplio por México) η γερουσιαστής Χότσιτλ Γκάλβες Ρουίς θα ηγηθεί της κοινής προσπάθειας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να επιβληθούν της αριστερής συμμαχίας Κίνημα Εθνικής Ανανέωσης (Movimiento de Regeneración Nacional – MORENA) του σημερινού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.

Μέλος του κεντροδεξιού Kόμματος Εθνικής Δράσης (Partido de Acción Νacional – PAN), η Γκάλβες μπορεί να υπολογίζει πλέον και στην υποστήριξη των ψηφοφόρων του κεντρώου Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (Partido Revolucionario Institucional – PRI) και του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (Partido de la Revolución Democrática – PRD).

Υιοθετώντας ένα εναλλακτικό προφίλ, μετακινούμενη με ποδήλατο στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού φορώντας πολλές φορές παραδοσιακές φορεσιές θυμίζοντας τις ινδιάνικες καταβολές της, η επιτυχημένη επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα φιλοδοξεί να μεταπείσει μια κρίσιμη μάζα του εκλογικού σώματος ώστε να επιβληθεί στις προεδρικές εκλογές, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο συνασπισμός της MORENA προηγείται σημαντικά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με ποσοστά της τάξης του 60%.

Η αριστερή συμμαχία αναμένεται να ανακοινώσει το δικό της υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές την ερχόμενη εβδομάδα, με επικρατέστερο φαβορί την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Πολιτείας της Πόλης του Μεξικού Κλάουντια Σεϊνμπάουμ, αφού ο σημερινός δημοφιλής πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να υποβάλλει εκ νέου υποψηφιότητα βάσει του συντάγματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, το μόνο σίγουρο θα είναι ότι για πρώτη φορά στη μεξικάνικη ιστορία, μια γυναίκα θα αναδειχθεί στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Πηγές: AP, EFE

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More