Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Ξεριζώθηκαν 2.139 δενδρύλλια που θα απέδιδαν 5 τόνους χασίς και 10 εκ. ευρώ

Τρεις φυτείες χασίς σε δύσβατη ορεινή περιοχή της Αγιάς Λάρισας, εντόπισαν οι άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, οι οποίοι προχώρησαν στην σύλληψη του εγκεφάλου της οργάνωσης που θα συγκόμιζε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας 5 τόνους χασίς και θα είχε έσοδα άνω των 10 εκ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου για την υπόθεση αυτή, η οποία αφορά στον εντοπισμό, μίας από τις μεγαλύτερες ποσότητες, αν όχι τη μεγαλύτερη, καλλιεργούμενων δενδρυλλίων κάναβης στο ν. Λάρισας για την οποία επιστρατεύθηκαν περίπου 60 αστυνομικοί προκειμένου να μεταφέρουν τις ποσότητες των δενδρυλλίων που εντοπίστηκαν αε ορεινές και δύσβατες περιοχές, επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

O Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, υποστράτηγος, Αστ. Μαντζιώκας τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες
«εξάρθρωσαν εγκληματική ομάδα που καλλιεργούσε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων κάνναβης σε δυσεπιτήρητη και δύσβατη δασική περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθη ένας 30χρονος αλλοδαπός, «οργανωτής» της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξακριβώθηκαν ως μέλη της ομάδας ακόμη -4- άτομα, εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας των -3-.
Εντοπίσθηκαν -3- φυτείες, οι οποίες εκτείνονταν σε τρία διαζώματα, δασικής έκτασης περίπου -7- στρεμμάτων, με πάνω από -2.100- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3 μέτρα. Επιπλέον, κατασχέθηκαν άνω των -22- κιλών κάνναβης, σε φούντα, διάφορα αντικείμενα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, χρηματικό ποσό και άλλα.
Ως προς τις καλλιεργητικές πράξεις των δραστών, χρησιμοποιούσαν αυτοσχέδια συστήματα άρδευσης, ενώ για να αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, επιτηρούσαν τις «φυτείες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες θα διοχέτευαν στην «αγορά» την «παραγωγή», που υπολογίζεται τουλάχιστον σε -5- τόνους, αξίας πάνω από 10.000.000 ευρώ».
Ο υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. απηύθυνε δημοσίως εύσημα σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις έρευνες.

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμος Β’ Πέτρος Παπαδημητρίου
υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που ξεκίνησε προχθές (02-08-2022) τις πρώτες πρωινές ώρες, εντοπίστηκαν -3- μεγάλες «φυτείες», με συνολικά -2.193- δενδρύλλια κάνναβης, σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή του Δήμου Αγιάς Λάρισας. Για την ακρίβεια, ο «φυτείες» εκτείνονταν σε -3- διαζώματα καλύπτοντας συνολική έκταση -7- στρεμμάτων περίπου. Συνελήφθη, προχθές (02-08-2022), ένας 30χρονος αλλοδαπός, ως ιθύνων νους της εγκληματικής ομάδας, ενώ, όπως προέκυψε, μέλη αυτής, τυγχάνουν ακόμη -3- ομοεθνείς του, άνδρες, ηλικίας 32, 34 και 42 ετών, αντίστοιχα.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής ομάδας, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό διά της καλλιέργειας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
Πιο αναλυτικά, υπό την εποπτεία και άμεση καθοδήγηση του 30χρονου, οι δράστες προέβαιναν σε καλλιεργητικές εργασίες στις «φυτείες». Παράλληλα, διέμεναν σε πρόχειρα παραπήγματα – σκηνές εντός των «φυτειών», από όπου ταυτόχρονα επιτηρούσαν και κατόπτευαν την ευρύτερη περιοχή, ώστε άμεσα και έγκαιρα να αντιλαμβάνονται τυχόν προσέγγιση των διωκτικών Αρχών.

Η διάταξη των φυτειών στον περιβάλλοντα χώρο είχε γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ακόμη κι από αέρος να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους, αφού στα σημεία που είχε γίνει η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχαν αφεθεί ενδιάμεσα δένδρα, που εξασφάλιζαν «φυσική κάλυψη».
Οι «διαδικασίες καλλιέργειας» περιελάμβαναν οργανωμένο δίκτυο άρδευσης, που κάλυπτε όλη την έκταση των φυτειών, χρήση γεωργικών λιπασμάτων και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ενώ οι δράστες είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών, προκειμένου μετά από κατάλληλο διαχωρισμό να καθίσταται άμεσα δυνατή η περαιτέρω διάθεση των ποσοτήτων κάνναβης.
Στα παραπήγματα βρέθηκαν οικιακά σκεύη, τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που παρείχαν τη δυνατότητα στους δράστες να διαβιούν εκεί».

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά:
§ -2.193- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από -50- εκατοστά έως -3- μέτρα,
§ ποσότητα κάνναβης σε φούντα, συνολικού βάρους -22- κιλών και -250- γραμμαρίων,
§ ποσότητα κλώνων και φύλλων κάνναβης, συνολικού βάρους -2- κιλών και -150- γραμμαρίων,
§ διάφορα αντικείμενα – σύνεργα που σχετίζονται με την κατ’ επάγγελμα και οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης,
§ -2- Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα,
§ -9- κινητά τηλέφωνα,
§ -3- διαβατήρια και έγγραφα, καθώς και
§ το χρηματικό ποσό των -4.865- ευρώ και -3.800- λεκ.
Στις διαδικασίες και τις αστυνομικές έρευνες, εκτός από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, συμμετείχαν περισσότεροι από -60- αστυνομικοί και συγκεκριμένα, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.ΠΚ.Ε.) Λάρισας, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, καθώς και του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών (Τ.Ε.Ε.) της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας.
Ο 30χρονος συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More