Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μίγμα μπαχαρικών που δίνουν άρωμα και γεύση στα φαγητά

Σε ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου στο Μεσαιωνικό χωριό των Ολύμπων, οι γυναίκες συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων και δεν αφορά την μαστίχα για την οποία είναι διάσημο το νησί.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θοδωρής Πυλιώτης αποκαλύπτει το μυστικό μίγμα που ετοιμάζουν επί μήνες για να νοστιμίσει τα πιάτα του χειμώνα.

Η Γεωργία Ξυδερή, παρασκευάστρια τοπικής συνταγής, εξηγεί πως τα υλικά συλλέγονται το καλοκαίρι, αποξηραίνονται για να θρυμματιστούν, παλαιότερα με το γουδί στο χέρι και τώρα στο μπλέντερ, σφραγίζονται σε βαζάκια και είναι έτοιμα να συμπληρώσουν πιάτα κυρίως χειμωνιάτικα με κρέατα και σούπες.

Θυμάρι, κόκκινες πιπεριές, καυτερές, δυόσμος, πορτοκάλι, αποτελούν κάποια από τα συστατικά, που συμπυκνώνουν έναν τρόπο ζωής και μια φιλοσοφία της επαφής με την φύση.   

Η συλλογή των φυτών ξεκινά από τον Μάιο και είναι μακρόχρονη, εξ ου και το όνομα “Ασπέτσα”, από το ιταλικό “ασπέτα”, δηλαδή περίμενε. Είναι μίγμα της υπομονής.  

Η αναλογία της μίξεως αφορά το πόσο έντονη καυτερή ή μυρωδάτη γεύση προτιμά ο καθένας. Σε αυτό το ευλογημένο νησί όλα έχουν δυνατές γεύσεις, που δεν συναντώνται αλλού.

Βασική υπόμνηση για τις νοικοκυρές και τους μάγειρες, το μίγμα πρέπει να προστίθεται όταν σερβιριστεί το γεύμα στο πιάτο, προκειμένου να διατηρήσει τα πολύτιμα συστατικά του και να μην χαθούν εν μέσω του βρασμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More