Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαγευτικό το Πάσχα στους Φούρνους

Ένα Πάσχα με ιδιαίτερο συμβολισμό είναι το Πάσχα στους Φούρνους. Με την συμμετοχή όλου του νησιού αλλά κυρίως των νέων αναβιώνουν τα έθιμα που είναι ιδιαίτερα και διατηρούνται στο πέρασμα των χρόνων.

Από την Μ. Παρασκευή ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του «σωρού» που αποτελείται από κλαδιά που κόβονται εκείνη την ημέρα το πρωί και με φορτηγά μεταφέρονται σε πομπή σε όλο το νησί. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής ο κεντρικός δρόμος στρώνεται με «λαμπρές» και κουτάκια στα οποία ανάβουν φωτιές από όπου περνά ο επιτάφιος.

Εκατοντάδες πιστών ακολουθούν την περιφορά με κατάνυξη ενώ απολαμβάνουν το εντυπωσιακό θέαμα που δημιουργούν οι φωτιές και κατά μήκος της παραλιακής του νησιού.

Το Μ. Σάββατο οι σύλλογοι του νησιού ετοιμάζουν το στήσιμο του σωρού ο οποίος ξεπερνά σε ύψος τα 7 μέτρα σε σχήμα φρέσκου τυριού. Επίσης ετοιμάζονται κουτάκια με στουπί ώστε οι φωτιές να σχηματίσουν την ελληνική σημαία και το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» στο λόφο, απέναντι στη θάλασσα, με το σύνθημα να δίνεται από τον ιερέα την ώρα της Ανάστασης του Χριστού.

Την Κυριακή Του Πάσχα οι δρόμοι των Φούρνων μοσχομυρίζουν από την μυρωδιά της πλάτης του κατσικιού που ψήνεται στον Φούρνο του νησιού. Το μεσημέρι αφού τελιώσουν το φαγητό οι κάτοικοι πηγαίνουν στην Αναστάσιμη λειτουργία και αμέσως μετά στην αυλή της εκκλησίας καίγεται ομοίωμα του Ιούδα.

Ακολουθεί ένα εντυπωσιακό θέαμα με το κάψιμο των αυτοσχέδιων κροτίδων και η βραδιά ολοκληρώνεται με πανηγύρι στο λιμάνι του νησιού με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να διασκεδάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο σύνολό τους οι ετεροδημότες των Φούρνων επιστρέφουν πάντα τις ημέρες του Πάσχα στο νησί τους για να ζήσουν τα μοναδικά έθιμα του νησιού τις Άγιες Ημέρες. Όλοι οι Έλληνες τουλάχιστον μια φορά αξίζει να βρεθούν Πάσχα στους Φούρνους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More