Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μειώθηκε η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό είναι αποτέλεσμα τόσο του προληπτικού ελέγχου όσο και των αλλαγών σε συνήθειες, όπως είναι η διακοπή καπνίσματος. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, λένε οι επιστήμονες καταγράφεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών.

Η έναρξη του προληπτικού ελέγχου λένε οι επιστήμονες πρέπει να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη.

Αύξηση παρουσιάζεται και στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα που αποδίδεται στον τρόπο ζωής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έγκαιρη διάγνωση.

Όλες οι νέες εξελίξεις που αφορούν τις παθήσεις του εντέρου θα συζητηθούν στο 43ο πανελλήνιο γαστρεντερολογικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Ενημερωτικές δράσεις για το κοινό θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» «Αλέξανδρος Συμεωνίδης».

Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόληψη της νόσου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την παρουσία εξειδικευμένων ιατρών.

Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More