Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα 100 χρόνια προσφοράς στην Ομογένεια γιόρτασε η ΑΧΕΠΑ

Με μία λαμπρή εκδήλωση, στην καρδιά της Αθήνας, η ΑΧΕΠΑ γιόρτασε τα 100 χρόνια της ύπαρξής της και προσφοράς της στην Ομογένεια των ΗΠΑ και τον Ελληνισμό. Την εκδήλωση στην κατάμεστη πολυτελή αίθουσα του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» προλόγισε ο κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ελλάδας κύριος Χρήστος Καραπιπέρης

Ο κύριος Καραπιπέρης καλωσόρισε τους καλεσμένους που είχαν συρρεύσει από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και τις ΗΠΑ, και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην ΑΧΕΠΑ, στα εκατό χρόνια της ιστορίας της και το φιλανθρωπικό της έργο ενώ αναφέρθηκε στους προκατόχους τους και όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κύριος Σάββας Τσίβικος, ο οποίος ταξίδεψε από την Αμερική ειδικά για την εκδήλωση. Ο Σάββας Τσίβικος έκανε με υπερηφάνεια μια αναφορά στην ιστορία και τα πεπραγμένα της οργάνωσης, της σημαντικότερης όπως είπε οργάνωσης του Ελληνισμού εκτός των συνόρων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, η οποία την εποχή της ίδρυσης της οργάνωσης αντιμετώπιζε το ρατσισμό, τον αποκλεισμό και μια σειρά άλλα προβλήματα, ενώ – όπως τόνισε – χάρη στις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά των ομογενών και της ΑΧΕΠΑ, οι Έλληνες της Αμερικής πρωτοπορούν σήμερα σε μια σειρά τομείς, όπως -ένα μόνο φωτεινό παράδειγμα – ο τομέας της Ιατρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κύριος Τσίβικος οι Έλληνες των ΗΠΑ, έφτασαν δύο φορές σε απόσταση αναπνοής από το Λευκό Οίκο και την Προεδρία της χώρας!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης με τον Ύπατο Κυβερνήτη της οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Σάββα Τσίβικο Photo: Hellenic DNA

Εκθειάζοντας, όπως άλλωστε όλοι οι ομιλητές της βραδιάς το φιλανθρωπικό έργο της ΑΧΕΠΑ ο κύριος Τσίβικος θέλησε να τονίσει και μια άλλη διάσταση. Για να υπάρξει φιλανθρωπία, προώθηση της παιδείας και της ευημερίας απαραίτητη προυπόθεση είναι η προστασία του ελληνικού και του Κυπριακού κράτους από όλες και βέβαια από την εξ Ανατολών απειλές. Ο κύριος Τσίβικος που κατάγεται από την Κύπρο δεν μπορούσε παρά να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μαρτυρική μεγαλόνησο και τα πενήντα (σε λίγους μήνες) χρόνια της παράνομης τουρκικής κατοχής. Η Κύπρος είναι το πείραμα, τα νησιά και η Θράκη ακολουθούν αν ο Ελληνισμός δεν προσέξει, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σάββας Τσίβικος. Κανένας εφησυχασμός δεν νοείται και δεν δικαιολογείται, συνέχισε. Στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε ο Ελληνισμός πρέπει να είναι έτοιμος να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις και να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Η ΑΧΕΠΑ πρέπει και αυτή να έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία του Ελληνισμού.

Το παρών έδωσε και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκίνησε την ομιλία του μεταφέροντας χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε προσωπικό τόνο αναφέρθηκε στις σχεδόν «μυθικές» διαστάσεις που είχε στα αυτιά του όταν ήταν παιδί στην κωμόπολη Αλεξάνδρεια της Μακεδονίας η λέξη ΑΧΕΠΑ, η οποία ακουγόταν στις δύσκολες στιγμές όπως είπε και αναφερόταν σε ένα από τα πρώτα και ακόμα και σήμερα πιο εμβληματικά φιλανθρωπικά έργα της οργάνωσης, το ομώνυμο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο ακόμα και σήμερα, και πάλι με τη συμβολή τη ΑΧΕΠΑ, αλλά και πολλών παρόντων στην αίθουσα επιχειρηματιών, αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται.

Η ΑΧΕΠΑ θέλησε να τιμήσει την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή που συμπληρώθηκαν πέρσι. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ερμηνεύτηκαν ζωντανά από τη Δήμητρα Σταθοπούλου και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τραγούδια που συνέθεσε ο συνθέτης και μέλος της οργάνωσης Θάνος Γεωργουλάς. Τα τραγούδια αυτά ήταν μέρος της παράστασης “Ιωνία: Πύλη στο χρόνο” που παρουσιάστηκε στις 7 Οκτωβρίου αρχαίο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Σημειώνεται ότι ο συνθέτης Θάνος Γεωργουλάς, βραβεύτηκε από την ΑΧΕΠΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να του απονέμει το βραβείο και τον ίδιο να κάνει μια σύντομη αναφορά στο έργο του.

Βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στον πρόεδρο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών για την προσφορά του στο χώρο της Υγείας και την περίοδο της πανδημίας και τη διακεκριμένη και για τη φιλανθρωπική της δράση επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας αλλά και πρώτης γυναίκας προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας κυρία Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου.

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γνωστός για τις στενές σχέσεις του με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ, Θανάσης Παπαθανάσης. Παρών από το κυβερνών κόμμα και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης Χρήστος Πειστικός, η  Κατερίνα Κάραλη, Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων της ELPEDISON, η δημοσιογράφος της TV 100 Ναυσικά Γκράτσιου και ο σύζυγός της Περικλής Φόρογλου, καθηγητής πλαστικής χειρουργικής στο ΑΠΘ, μέλος των ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Τον Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Αιδεσμιολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Χρυσόπουλος Αρχιερατικός Επίτροπος της Α Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πηγή: hellenicdna.com

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More