Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεσσηνία: ”Ο Ευκλής” εξορμά στο μαγευτικό Μαίναλο

Οι φυσιολάτρες και οι εκδρομείς του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” θα εξορμήσουμε στο μαγευτικό Μαίναλο στις 11 Ιουνίου 2023, για να περπατήσουμε στα ιστορικά μονοπάτια των Αγωνιστών του 1821 και σε μονοπάτι – παρακλάδι του Menalon Trail από την Ζάτουνα, τον Λούσιο ποταμό έως το Παλαιοχώρι και την Δημητσάνα.

Η πεζοπορική μας διαδρομή σταματά στο εξαιρετικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα, οπότε όποιος επιθυμεί μπορεί να το επισκεφθεί και να το περιηγηθεί λίγο έξω από το χωριό, το μοναδικό στην Ελλάδα, μας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής.

Η πεζοπορική μας διαδρομή σταματά στο εξαιρετικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στην Δημητσάνα, οπότε όποιος επιθυμεί μπορεί να το επισκεφθεί και να το περιηγηθεί λίγο έξω από το χωριό, το μοναδικό στην Ελλάδα, μας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής.

Πρόκειται για ένα θαυμάσιο δείγμα για το πώς οι παλαιότερες γενιές χρησιμοποιούσαν την ορμή του νερού για καθημερινές ανάγκες και εργασίες, όπως η παραγωγή αλευριού και μπαρουτιού ή η επεξεργασία δερμάτων.

Ζάτουνα

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 1050 μ.
Τα πετρόχτιστα σπίτια «σκαρφαλώνουν» στο λόφο, άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα εγκαταλελειμμένα.
Στενά σοκάκια, αυλές με περιποιημένους κήπους, πλακόστρωτες πλατείες και φυσικά οι φιλόξενοι άνθρωποι του χωριού.
Το όνομα Ζάτουνα προέρχεται από τους Σλάβους που το κατοικούσαν τον 8ο αιώνα και σημαίνει “πέρα από το ποτάμι” ή “τόπος που πλημμυρίζει με νερό”.
Κάτω από την Ζάτουνα άλλωστε κυλά ο Λούσιος ποταμός.

Η Ζάτουνα καταστράφηκε ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών (Απρίλιος του 1779) από τους Αλβανούς.
Το χωριό κάηκε, πολλοί κάτοικοι σφαγιάστηκαν ή πουλήθηκαν σαν δούλοι και όσοι κατάφεραν, να διαφύγουν, κατέφυγαν στις σπηλιές του Λούσιου και στα γύρω βουνά.
Στoν απελευθερωτικό αγώνα τoυ 1821, η Ζάτουνα ανέδειξε αρκετούς αξιόλογους αγωνιστές και ιστορικά πρόσωπα.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Μίκης Θεοδωράκης εξορίστηκε από το καθεστώς και διέμεινε στο χωριό .
Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί το Διεθνές Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Παλαιοχώρι

Στο χωριό υπάρχει ο ιστορικός ”Γεροπλάτανος” χαρακτηρισμένος με ΦΕΚ Ιστορικό Μνημείο της Φύσης, έχοντας ζωή μεγαλύτερη των 2000 ετών.
Εκεί οι Παλαιοχωρίτες πήραν απόφαση να ξεσηκωθούν το 1770 στα Ορλωφικά.

Δημητσάνα

Τόπος ιστορικός και ηρωικός, έχει ανακηρυχθεί ”Διατηρητέος Πετρόχτιστος Παραδοσιακός Οικισμός” και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου, για κάθε εποχή του χρόνου. Ο οικισμός, αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 946 μ. προσφέρει μοναδική θέα και γοητεύει κάθε ταξιδιώτη με τα πανύψηλα πετρόχτιστα αρχοντικά, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μνημεία που μαρτυρούν το ένδοξο ιστορικό του παρελθόν.
Κέντρο και συγχρόνως τροφοδότης – σε έμψυχο και άψυχο υλικό – του επαναστατικού αγώνα του 1821, η Δημητσάνα αποτέλεσε την μπαρουταποθήκη του Αγώνα, καθότι οι θρυλικοί μπαρουτόμυλοί της τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τους μαχητές της Ρούμελης και του Μωριά.
Κινητήρια δύναμη της τοπικής κοινωνίας υπήρξε η υδροκίνηση με την εκμετάλλευση της δύναμης των άφθονων νερών της περιοχής.
Αλευρόμυλοι, νεροτριβές ,βυρσοδεψία κ.ά. συνέβαλαν στην οικονομική της άνθηση.

Οι εκδρομείς μας, θα απολαύσουν περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια των όμορφων ορεινών χωριών της Ζάτουνας και της Δημητσάνας.

Πεζοπορική διαδρομή 7,40 χλμ. με βαθμό δυσκολίας: Α΄ για όλη την οικογένεια.
Ώρες πορείας: 3:30 (+/-) μαζί με τις στάσεις.

Θα ξεκινήσουμε από την Ζάτουνα, θα επισκεφθούμε πρώτα το Μουσείο του Μίκη Θεοδωράκη και θα κατηφορίσουμε κατόπιν έως τον Λούσιο ποταμό και το Πετρογέφυρο του Κοντού, τρικάμαρο γεφύρι, ένα από τα ωραιότερα της Γορτυνίας.

Περνώντας από το Παλαιοχώρι και τον ιστορικό ”Γεροπλάτανο” θα συνεχίσουμε την πορεία μας ανηφορικά προς την Δημητσάνα.

Μετακίνηση με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν 38 θέσεων.
Κόστος : 18 ευρώ (μέλη, φοιτητές, παιδιά) και 20 ευρώ (μη μέλη).

Ραντεβού εκκίνησης : Στις 7:30 π.μ. πίσω από τα γραφεία του ”Ευκλή”, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) μπροστά από το 24ο Δημοτικό Σχολείο και επιστροφή κατά προσέγγιση 8:00 μ.μ.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων παρακαλείστε απογευματινές ώρες:
Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και διοργανώτρια εξορμήσεων) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 697 425 2234. Δείτε λιγότερα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More