Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Μνημεία σε άμυνα”: Πρόγραμμα καταγραφής και συντήρησης των μνημείων άμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ECOCITY και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγράφουν, ερευνούν και προτείνουν στρατηγικές αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στα νεότερα Μνημεία Άμυνας, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Κίμων Παπαδημητρίου του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ. Οι παρουσιάσεις του προγράμματος «Μνημεία σε Άμυνα» ξεκίνησαν σήμερα 05/11/23 από το Οχυρό Ρούπελ, όπου πραγματοποιήθηκε και ξενάγηση στο μνημείο.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στη μελέτη και διάσωση των νεότερων μνημείων (1830-1950) των Ενόπλων Δυνάμεων από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διεξήχθη έρευνα, καταγραφή, τεκμηρίωση του αντίστοιχου Πολιτιστικού Αποθετηρίου και προτείνονται στρατηγικές αντιμετώπισης της τρωτότητας της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ελληνικής κοινωνίας.

Τα μνημεία που εξετάζονται έχουν ιδιαιτερότητες και σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Πρόκειται για πετρόκτιστες και άλλες ειδικές κατασκευές, οχυρά, πολυβολεία, παρατηρητήρια, φάρους, ιστορικούς τόπους, ναυάγια και κειμήλια των πολεμικών μουσείων που εκτίθενται σε υπαίθριους χώρους. Όλα απειλούνται από τις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων σε συχνότητα και ένταση καιρικών φαινομένων, ανάλογα με την χρονολογία κατασκευής, τη χρήση, τη φθορά και τις συνθήκες στο χρόνο, προσθέτει ο κ. Παπαδημητρίου.

Ρεπορτάζ Β. Αναστασιάδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More