Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μ. Κατρίνης στο Πρώτο: Χρειάζεται διακομματική συνεννόηση για την Πολιτική Προστασία (audio)

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία είναι μάλλον προφανές ότι και λόγω αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής που αλλάζει τη ζωή των κατοίκων στους νομούς Θεσσαλίας, θα έχει συνέπειες και στην καθημερινότητα των πολιτών όλης της χώρας» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.

«Νομίζω ότι οι συνέπειες αυτής της καταστροφής είναι πραγματικά και κυριολεκτικά ανυπολόγιστες, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα των υποδομών και των σπιτιών που καταστράφηκαν. Είναι και οι καλλιέργειες, οι οποίες αυτή τη στιγμή διαλύθηκαν και είναι άγνωστο πόσος χρόνος– και αν θα αποκατασταθεί- θα απαιτηθεί για να επανέλθουν αυτοί οι άνθρωποι στην κανονικότητα. Μιλάμε για το πιο παραγωγικό και εύφορο κομμάτι της χώρας. Βέβαια, η ακρίβεια ποτέ δεν σταμάτησε να καλπάζει» είπε χαρακτηριστικά.

Με όρους καλοπροαίρετης κριτικής, ανακύπτει το εξής ερώτημα, σημείωσε ο κ. Κατρίνης, αν η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος αυτού του καιρικού φαινομένου, ώστε να κινητοποιηθεί εγκαίρως και να μπορέσει να μετριάσει τις επιπτώσεις. «Και το δεύτερο και αμείλικτο ερώτημα, εμείς μάλιστα καταθέσαμε και θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή, είναι ότι αν γυρίσουμε τρία χρόνια πίσω το χρόνο στις καταστροφές του Ιανού, πάλι στη Θεσσαλία, θα θυμηθούμε μεγαλόστομες διακηρύξεις, εξαγγελίες για αντιπλημμυρική θωράκιση, για έργα τα οποία θα γίνουν πολύ σύντομα, έτσι ώστε να αποφευχθεί πάλι το φαινόμενο, έλα όμως που το φαινόμενο αυτό ήρθε, δριμύτερο μεν αλλά ήρθε, μετά από τρία χρόνια και αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός» προσέθεσε.

Δεν υπάρχει άπλετο περιθώριο χρόνου, επισήμανε ο κ. Κατρίνης.

«Αν, βλέποντας τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, είτε αφορούν πυρκαγιές είτε αφορούν πλημμύρες είτε αφορούν άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, νομίζουμε ότι έχουμε περιθώριο χρόνο να δουλέψουμε με συμβατικούς ρυθμούς και να αφήσουμε το χρόνο να περνάει, ορίστε οι συνέπειες και τα αποτελέσματα. Και το λέω πραγματικά με διάθεση καλοπροαίρετης κριτικής. Αλλά οι πολίτες, δεν μπορούν να περιμένουν τις διαδικασίες να τρέξουν. Εδώ, σε άλλες περιπτώσεις υπάρχουν φαστ τρακ διαδικασίες, άρση, γραφειοκρατίας, προχωράνε τα πράγματα πολύ πιο γρήγορα και σε ιδιωτικές επενδύσεις και σε δημόσια έργα. Γιατί εδώ δεν επελέγη σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή που είχε πληγεί μάλιστα πριν από τρία χρόνια, να προχωρήσουν γρηγορότερα αυτά τα έργα; Και όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας εγκαλεί για ελλιπή στοιχεία στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στο σχεδιασμό, νομίζω ότι όλοι κατανοούμε ότι δεν είναι θέμα της μοίρας μας ή των χρόνων. Είναι ένα γενικότερο έλλειμμα πρόληψης και προετοιμασίας, ίσως και υποτίμησης των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήρθαν για να μείνουν» τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Οι ευθύνες αφορούν και την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι η κεντρική διοίκηση, η κυβέρνηση, αυτή η οποία αποκαθιστά τις ζημιές, προσπαθεί να ανακουφίσει τις πληγές και έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση. «Δηλαδή αν ένας τοπικός άρχοντας, δήμαρχος και περιφερειάρχης κινείται με αργούς ρυθμούς ή ολιγωρεί, φαντάζομαι γι’ αυτό υπάρχει κεντρική διοίκηση με μηχανισμούς ελέγχου, ακριβώς για να τον επαναφέρει στην τάξη και κυρίως για να προστατεύσει τους κατοίκους από το να έχουμε ακραία φαινόμενα τέτοια με καταστροφές που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος. Κάποιοι μιλούν για δυόμισι δις, κάποιο για μεγαλύτερο ποσό» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ενδεχομένως θα ήταν χρήσιμο να τοποθετείται επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας πρόσωπο κοινής αποδοχής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κ. Κατρίνης δήλωσε «κανένας δεν θα μπορούσε να είναι αρνητικός ώστε σε αυτά τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τη χώρα, όπως είναι βεβαίως και τα θέματα των υπηρεσιών υγείας, όπως είναι τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη να επιδιώκεται θεσμικά και ουσιαστικά να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση», ενώ επισήμανε πως θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπους ώστε να δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση να συζητά, να συναποφασίζει και να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις σε ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος.

«Όταν ήρθε το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία και καταθέσαμε τις προτάσεις μας και όχι μόνο τις ενστάσεις μας, περιμέναμε όλο αυτό να είναι ένα αντικείμενο και προϊόν συναίνεσης και συναπόφασης. Το δυστύχημα, είναι ότι μετά από τρία χρόνια από την αλλαγή του πλαισίου πολιτικής προστασίας, το μόνο το οποίο άλλαξε είναι οι αρμοδιότητες και το πού θα επιρρίπτονται οι ευθύνες. Δεν άλλαξε κάτι στο μοντέλο, στο σχεδιασμό, στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση. (…)Εμείς θέλουμε να υπάρξει μια σοβαρή συζήτηση. Θέλουμε να υπάρχει ένας σχεδιασμός και μια συναπόφαση, γιατί αυτό δεν είναι θέμα κομματικό ή κυβερνητικό. Είναι θέμα που αφορά όλη τη χώρα και όλους τους πολίτες. Φοβάμαι όμως ότι και αυτό πνίγηκε ή κάηκε στις προσπάθειες τις επικοινωνιακές της κυβέρνησης να δείξουν ότι κάτι το κατέχει η ίδια» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ειδικά όσον αφορά στην κυβέρνηση, ανέφερε, «επειδή ακριβώς έχει την ψευδαίσθηση ότι έχει περιθώριο χρόνου, πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει κανένα περιθώριο χρόνου». Είναι ο πέμπτος χρόνος διακυβέρνησης, τόνισε ο κ. Κατρίνης, υπογραμμίζοντας πως «τα προβλήματα είναι αμείλικτα» και ότι «η αποτελεσματικότητα πλέον αρχίζει και κλονίζεται σε μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

Αναφερόμενος και στην παραίτηση του Υπουργού Ναυτιλίας «για την απαράδεκτη και άστοχη δήλωσή του» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης αλλά και στη γενικότερη εικόνα της χώρας, παραπέμποντας στο χθεσινοβραδινό μακελειό στη Λούτσα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για  ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και μη λειτουργίας του κράτους, το οποίο αισθάνονται οι πολίτες.

«Θα πρέπει να καταλάβει ο πρωθυπουργός ότι όχι μόνο δεν έχει περιθώριο χρόνου στην κυβέρνηση γιατί είναι η συνέχεια της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ότι με την αλλαγή απλώς των ρόλων και την παραμονή του ίδιου σχήματος αποδεικνύεται ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά δυστυχώς και αυτό είναι το πιο δυσάρεστο, δεν έχει και τη βούληση να αλλάξει το κακώς κείμενα και να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών» είπε καταλήγοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More