Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νόρμαν Λιρ: «Χάσαμε έναν θρύλο» – Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον σπουδαίο δημιουργό

Ο πρωτοπόρος της αμερικανικής τηλεόρασης και βασιλιάς των κωμικών σειρών, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και πολυγραφότατος παραγωγός Νόρμαν Λιρ απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών. Ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και απλοί πολίτες που μεγάλωσαν με τις δημιουργίες του Νόρμαν Λιρ, τον αποχαιρετούν με συγκινητικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο κόσμος έχασε έναν θρύλο χθες βράδυ. Η καρδιά μου είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τους αμέτρητους θαυμαστές του», γράφει η Κέρι Ουάσινγκτον. «Αγαπημένε Νόρμαν, σε ευχαριστούμε που μας έκανες να γελάμε, και να σκεφτόμαστε, και να κατανοούμε και να ΑΓΑΠΑΜΕ ο ένας τον άλλον περισσότερο. Ευχαριστούμε που χρησιμοποίησες το χιούμορ για να μας κάνεις καλύτερους, Ο παράδεισος μόλις φώτισε πιο πολύ. Σε αγαπάω. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Η Τζένιφερ Άνιστον τον αποχαιρέτησε με emojis: μια ραγισμένη καρδιά, ένα λευκό περιστέρι, λάμψη, αλλά και μια αγκαλιά και ένα φιλί σε δυο φωτογραφίες τους.

O Τόμας Ρίτσνερ, storyboard artist στους Σίμπσονς, που κάποτε αποτύπωσε ως κινούμενο σχέδιο την φιγούρα του Νόρμαν Λιρ, γράφει: «Όταν επέστρεψα στους Simpsons στην 29η σεζόν, αυτό ήταν το πρώτο μου πλάνο. Θυμήθηκα το πόσο διασκεδαστικό ήταν να σχεδιάζω διασημότητες και αναλογίστηκα την καριέρα αυτού του ανθρώπου – ένιωσα τιμή μου να τον ζωγραφίζω».

Ο Νόρμαν Λίρ ήταν ο πρώτος κωμικός που τηλεοπτικά έθεσε το το θέμα του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση, σε ένα επεισόδιο όπου η 47χρονη Μοντ στην ομώνυμη σειρά αποφασίζει ως προς αυτό, το μακρινό 1972. Αυτό έγινε έναν χρόνο προτού παρθεί η απόφαση ορόσημο Roe v. Wade του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην οποία ενέκρινε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών να προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να προβεί σε άμβλωση. «Καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που είχε ο Λιρ!», γράφει η Άντζελα Μακ.

Οι τηλεοπτικές σειρές που δημιούργησε επικεντρώνονταν στον ρατσισμό και τις οικονομικές δυσκολίες και τοποθετούνταν σε αστικά περιβάλλοντα. «Οι εκπομπές αυτές πέρασαν τη δοκιμασία του χρόνου. Δεν θα ξαναδούμε ποτέ ένα τέτοιο ταλέντο», σχολιάζει ο Dave Jordan, υπεύθυνος μουσικής για τις ταινίες της Marvel, παραθέτοντας φωτογραφίες των εκπομπών.

«Ο Νόρμαν Λιρ έλεγε πως δεν μπορείς να αλλάξεις τα μυαλά των ανθρώπων, όμως μπορείς να τους κάνεις να σκεφτούν. Σε ευχαριστούμε, κ. Λιρ, που δημιουργήσατε τις σειρές που μας ψυχαγώγησαν και μας έκαναν να σκεφτούμε. Χάσαμε έναν θρύλο», γράφει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), παραθέτοντας και ένα ακόμα quote του Νόρμαν Λιρ «Είμαστε εκδοχές ο ένας του άλλου. Ο καθένας από εμάς είναι ικανός για τα πάντα ή ο,τιδήποτε για το οποίο είναι ικανός οποιοσδήποτε άλλος ανθρώπος».

Οι αδερφοί Φάρελυ αποχαιρέτησαν τον Νόρμαν Λιρ ως τον άνθρωπο που σέβονται περισσότερο στη σόουμπιζ: «Ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένα θεός για κάθε σεναριογράφο που ήθελε να κάνει τους ανθρώπους να γελούν ΚΑΙ να κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον κόσμο».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More