Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκίνησε η κυνηγητική περίοδος –Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Το κυνηγετικό έτος 2023-2024 ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου του 2023, και θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι κυνηγοί ετοιμάζονται να πάρουν τα βουνά και τα λαγκάδια, στα βήματα των αρχαίων κυνηγών, που αναζητούσαν τροφή.

Εκτός από τα όπλα και τα μέσα για να πιάσουν αρκετά θηράματα είναι επιφορτισμένοι και με μια ακόμη ευθύνη.

Ο Δημήτρης Παισιάδης, πρόεδρος κυνηγητικού συλλόγου Βέροιας, επισημαίνει ότι καθώς βρίσκονται συνεχώς στο βουνό είναι οι πρώτοι που μπορούν να αντιληφθούν ένα καπνό ή μια εστία φωτιάς και να ενημερώσουν άμεσα τους αρμόδιους.

«Όλα γίνονται σε συνεργασία, με το δασαρχείο, την Περιφέρεια, τον δήμο και τις τοπικές αρχές». Οι πυρκαγιές δεν επέφεραν αλλαγές στους όρους κυνηγιού, αλλά έπειτα από τις πρώτες περιηγήσεις στους κυνηγότοπους από όπου έχουν περάσει τα μέτωπα της φωτιάς, θα διαπιστωθεί η όποια καταστροφή της πανίδας.  

Όπως λέει ο κ. Παισιάδης, φέτος δόθηκε μια επιπλέον άδεια για το κυνήγι του αγριόχοιρου για Τετάρτες και Σαββατοκύριακα, άνευ περιορισμού στον αριθμό των θηραμάτων, έως την 29η Φεβρουαρίου του επομένου έτους. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται όλες τις ημέρες και  χωρίς περιορισμό όσον αφορά τον αριθμό, η θήρα του αγριοκούνελου έως την 10η  Μαρτίου του 2024.

Επίσης, ο νόμος ορίζει τον μέγιστο αριθμό θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδο του.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση απαγορεύεται η θήρα στην λίμνη Κερκίνη, Κορώνεια-Βόλβη στο Δέλτα του Νέστου, στην Λίμνη Ισμαρίδα, στην Λίμνη Βιστωνίδα-Πόρτο Λάγος και στο Δέλτα του Έβρου, στην περιοχή του έλους Αρτζάν και στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης.

Τα ημερολόγια των κυνηγών θα καταγράψουν προσωπικές επιτυχίες και μεγάλες ελλείψεις στο οικοσύστημα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More