Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το θαύμα της ζωής – Η στιγμή της γέννησης ενός ιππόκαμπου

Ένα μοναδικό είδος στον πλανήτη, ο μόνος «μπαμπάς» που… γεννάει τα μωρά του είναι ο θαυμαστός, μικροσκοπικός ιππόκαμπος. Ένα ερμαφρόδιτο θαλάσσιο πλάσμα που εκπλήσσει με την αφοσίωση στον/στην σύντροφό του/της.

Ο Δημήτρης Πάφρας, υποψήφιος διδάκτωρ θαλάσσιας βιολογίας-αλιευτικής δυναμικής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μελετά την ζωή αυτού του ζώου, που φτάνει τα 30 εκατοστά μήκος σώματος.

Εκπληκτική είναι η διαδικασία της αναπαραγωγής, που ξεκινά με ένα ερωτικό χορό διάρκειας περίπου οκτώ ωρών. Το θηλυκό γεννά μη γονιμοποιημένα αυγά σε έναν ειδικό σάκο, που υπάρχει στην κοιλιακή χώρα του αρσενικού. Ένα όχι σύνηθες βίντεο καταγράφει την στιγμή, κατά την οποία ο αρσενικός και θηλυκός ιππόκαμπος συγκλίνουν για να μεταφερθούν τα αυγά στην κοιλιά του πατέρα. Καθώς του θηλυκού απελευθερώνει τα αυγά του, το σώμα της αδυνατίζει ενώ το αρσενικό φουσκώνει, έως την γέννα έπειτα  9 έως 45 ημέρες μέχρι να βγουν οι μικροί ιππόκαμποι πλήρως αναπτυγμένοι. Η μεταφορά των αυγών από το θηλυκό στο αρσενικό είναι κάτι που δεν καταγράφεται εύκολα. Είναι το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που το αρσενικό κυοφορεί, αναφέρει ο κ. Πάφρας.

Και ενώ είναι κάκιστος κολυμβητής, όταν φτάνει η στιγμή της γέννας το αρσενικό καταφέρνει να πιάνεται από κάποιο φύκι και με μυϊκές συσπάσεις και ωθήσεις, βγάζει τα μικρά ιπποκαμπάκια από την κοιλιά του. Οι οδύνες διαρκούν από δύο έως τρεις ημέρες, και ώ του θαύματος πάνω από 1.500 μωρά αρχίζουν να κολυμπούν, ενώ το θηλυκό παρακολουθεί την γέννα από απόσταση. Εκεί τελειώνουν τα οικογενειακά βάρη για το ζεύγος, που αφήνει τα μικρά στην τύχη τους και εκείνο συνεχίζει να πλέει αμέριμνα. Σαν να βγήκε από παραμύθι με δράκους έχει κεφάλι όπως του αλόγου, στόμα- προβοσκίδα και μια ισχυρή, ιριδίζουσα οστεώδη πανοπλία, που προσαρμόζεται χρωματικά στο περιβάλλον.

Οι ιππόκαμποι αποφεύγουν τις αλλαγές και προτιμούν την σταθερότητα τόσο στον τόπο διαμονής, όσο και στην/στον σύντροφό τους. Κατά την διάρκεια των 4-5 ετών του μικρού τους βίου, σε σχέση με τα ανθρώπινα δεδομένα, ως μονογαμικά πλάσματα επιλέγουν μια σύντροφο για όλη την ζωή τους. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η απώλεια του/της συντρόφου τους οδηγεί κάποια είδη στον θάνατο.

Αυτό δεν αφορά όλα τα είδη ιπποκάμπου. Ορισμένα δείχνουν υψηλότερο επίπεδο αφοσίωσης και μονιμότητας συντρόφου, ενώ κάποια αλλάζουν εύκολα συντρόφους όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More