Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Έλληνες διασώστες στα χαλάσματα της Τουρκίας – Οδοιπορικό της ΕΡΤ3

Την τραγική εικόνα των σωριασμένων ερειπίων, των θυμάτων και της απελπισίας των ανθρώπων που έμειναν πίσω, δίνει από την πόλη Μπέλεν της Τουρκίας ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3, Κώστας Καντούρης.   

Σε ένα οδοιπορικό, που απαιτεί μεγάλες ψυχικές δυνάμεις, ο δημοσιογράφος κατηφορίζει οδικά προς τον νότο της χώρας και την πληγείσα περιοχή. Περιγράφει  την ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία όπως αναφέρει είναι μοναδική στα χρονικά και πιθανότατα σε παγκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση το τσουνάμι που κτύπησε την νοτιοανατολική Ασία το 2004. Διασχίζοντας το Μπέλεν διαπίστωσε πως τα περισσότερα από τα κτήρια σε ένα μπλόκ κατοικιών έχουν καταρρεύσει και τα εναπομείναντα είναι μη κατοικήσιμα.   

Το δύσκολο έργο των συνεργείων που καθαρίζουν τα ερείπια συνεχίζεται με την μεταφορά συντριμμιών με ότι περιέχεται σε αυτά σε σημεία εναπόθεσης και ταφής.

Ο Κώστας Καντούρης μιλά για το μεγάλο κύμα εθελοντών που φτάνουν στην Τουρκία από πολλές χώρες, με 6.479 διασώστες από 56 κράτη, που συνδράμουν στο δύσκολο έργο του εντοπισμού και της ανάσυρσης των ανθρώπων από τα χαλάσματα.  

Οι αριθμοί των νεκρών ανεβαίνουν ώρα την ώρα, αλλά πολλοί δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως την κατάσταση, καθώς οι άστεγοι είναι εκατοντάδες χιλιάδες, σημειώνει.

Αυτό θα είναι το επόμενο κεφάλαιο, που θα ανοίξει όταν τα συνεργεία διασώσεως διακόψουν τις εργασίες τους, όταν θα κατακαθίσει ο κουρνιαχτός της σκόνης και αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία, όταν οι ελπίδες για άλλους επιζώντες θα σβήσουν.   

Το συνεργείο της ΕΡΤ3 κινούμενο στο τουρκικό έδαφος από βορά προς νότο μεταφέρει στους τηλεθεατές μια εικόνα “αποκάλυψης” και την αίσθηση της τραγωδίας, με τις μικρές ιστορίες των θαυμάτων, του θάρρους, και του θρήνου.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More