Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο σεισμός της Τουρκίας προκάλεσε ανησυχία

Με τους νεκρούς του καταστροφικού σεισμού να ξεπερνούν ήδη τις 22.000 η Τουρκία ξυπνά σε μια διαφορετική ημέρα, αλλά η ανησυχία παραμένει για την σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.   

Τα αίτια που προκάλεσαν την απόλυτη καταστροφή είναι πολλά σημειώνει ο Αλέξης Χατζηπέτρος, αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος γεωλογίας Α.Π.Θ..

«Εκτός από την ποιότητα των κτηρίων υπάρχουν οι ειδικές γεωλογικές συνθήκες κάθε περιοχής, δηλαδή, χαμηλές ανταποκρίσεις στην δόμηση, που προκάλεσαν αυτά τα αποτελέσματα».

Αναφέροντας ως παράδειγμα τον σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978, ο κ. Χατζηπέτρος εξηγεί ότι τότε τα παλαιά κτήρια στα βόρεια της πόλεως δεν σημείωσαν πρόβλημα, γιατί ήταν κτισμένα επάνω σε βράχο, ενώ στο κέντρο οι ζημίες ήταν θανατηφόρες, γιατί εκτός από τις κατασκευαστικές αστοχίες οι πολυκατοικίες ήταν δομημένες σε λιγότερο σταθερό έδαφος. 

Η ένταση του σεισμού στην Τουρκία ήταν δυο φορές πιο ισχυρή από τις συνήθεις. Ένας κακός συνδυασμός σε σχέση με τις κακές κατασκευές, όπως αναφέρει.

Όσον αφορά την Ελλάδα, «είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Αυτό δεν αλλάζει», τονίζει ο κ. Χατζηπέτρος. Η καλύτερη προετοιμασία αφορά τον σωστό αντισεισμικό κανονισμό. Ο υπάρχων είναι καλός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και καλύτερος».

Επιπλέον, είναι απαραίτητος ένας έλεγχος σε παλιά κτήρια. Και μάλιστα σε εκείνα που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όπως σχολεία, νοσοκομεία κλπ..

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More