Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι εμπειρογνώμονες διαφωνούν για την ψυχική υγεία του δράστη του Όσλο Pride

Οι ειδικοί ψυχίατροι στη Νορβηγία διαφωνούν σχετικά με την ψυχική υγεία και τη σχετική νομική ευθύνη ενός δράστη που σκότωσε δύο άτομα στο περιθώριο του φεστιβάλ υπερηφάνειας 2022 του Όσλο, ανακοίνωσε η αστυνομία την Πέμπτη.

Τη νύχτα της 25ης Ιουνίου 2022, ένας άνδρας άνοιξε πυρ έξω από ένα γκέι μπαρ στο κέντρο του Όσλο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, σκοτώνοντας δύο άνδρες, ηλικίας 54 και 60 ετών, και τραυματίζοντας άλλους εννέα.

Αμέσως μετά την επίθεση, η αστυνομία συνέλαβε τον ύποπτο, τον Ζανιάρ Ματαπούρ, έναν 44χρονο σήμερα Νορβηγό πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος είχε επαφές με έναν γνωστό ισλαμιστή στη Νορβηγία, τον Αρφάν Μπάτι.

Δύο ψυχίατροι που εξέτασαν τον Ματαπούρ έκριναν ότι ήταν ψυχικά υγιής εκείνη τη στιγμή και επομένως νομικά υπεύθυνος για τις πράξεις του, αλλά ένας τρίτος εμπειρογνώμονας κατέληξε στο αντίθετο συμπέρασμα.

Μια ιατροδικαστική επιτροπή θα εξετάσει τώρα τα πορίσματά τους και η τελική απόφαση σχετικά με τη νομική του ευθύνη θα ανήκει στους δικαστές.

Ο Ματαπούρ βρίσκεται επί του παρόντος υπό κράτηση ως ύποπτος για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες. Η δίκη του θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2024.

Ο Μπάτι, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για συνέργεια, έχει συλληφθεί στο Πακιστάν και οι νορβηγικές αρχές επιδιώκουν την έκδοσή του.

Τον Ιούνιο, η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Νορβηγίας ζήτησε συγγνώμη μετά από έκθεση που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τους πυροβολισμούς.

Πηγή: AFP/AP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More