Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου – Πρώτη παρουσίαση αφηγήσεων

Η πρώτη παρουσίαση της δουλειάς της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου.

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας «Η Κυδιάντα» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάδας θα γίνει η παρουσίαση μικρών αποσπασμάτων συνεντεύξεων από κατοίκους της Χίου, ηλικίας από 83 μέχρι και 103 ετών!.

Τα τελευταία χρόνια μέλη του Συλλόγου της Λαγκάδας – κάποια από τα οποία τώρα συμμετέχουν και στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου (ΟΠΙΧΙ)- συγκέντρωσαν συνεντεύξεις για τον Χώρο Μνήμης Λαγκαδούσικης Ναυτοσύνης. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για αυτή την εμπειρία τους, καθώς και για την αξία της προφορικής μαρτυρίας για το χώρο τους. Ενώ οι μαρτυρίες που θα ακουστούν είναι κατοίκων από τα χωριά Άϊ Γιώργης Συκούσης, Βασιλεώνοικο, Καρυές, Καλαμωτή, Καλλιμασιά, Μεστά, από το Βροντάδο και τη συνοικία του Βαρβασίου στην πόλη της Χίου.

Σε αυτή την πρώτη παρουσίαση οι αφηγητές μιλάνε για παιδικά παθήματα, για τη ζωή της γυναίκας ναυτικού, για μνήμες από την κατοχή, για το μαστίχι, για παραδόσεις που χάνονται, και να λένε ποιήματα ή τραγούδια.
Κάποιοι/ες από τους συνεντευξιαζόμενους/ες θα είναι παρόντες/ούσες για να απαντήσουν σε ερωτήσεις που ενδεχομένως θα τεθούν.

Η ΟΠΙΧΙ ανήκει στο δίκτυο Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) της Ελλάδας. Διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση ενός τριήμερου σεμιναρίου για την Προφορική Ιστορία και για τη μεθοδολογία των συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου αυτής της χρονιάς με εισηγήτριες τις Τασούλα Βερβενιώτη και Νάση Σιαφάκα.

Για περισσότερες πληροφορίες, για να συμμετέχει κάποιος/α στις Ομάδες Προφορικής Ιστορίας ή για να προτείνει αφηγητές για συνέντευξη, μπορεί να επικοινωνήσει με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χίου στο [email protected]. Για το δίκτυο των Ομάδων Προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα: http://oralhistorygroups.gr/.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More