Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οργή λαού ενάντια στην καταδίκη Ιμάμογλου – «Σιωπή» Ερντογάν για την απόφαση (video)

Ένα τεράστιο πλήθος μεταξύ 50 και 100 χιλιάδων ανθρώπων, συγκεντρώθηκε μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης για να διαδηλώσει ενάντια στην καταδίκη του δημάρχου  Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και να αμφισβητήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ενόψει των εκλογών της ερχόμενης χρονιάς. Ο Ιμάμογλου πραγματοποίησε μια αρχηγική εμφάνιση πολιτικού ηγέτη εκφωνώντας ουσιαστικά προεκλογικό λόγο «ο λαός στην εξουσία, είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Δικαιοσύνη παντού» χωρίς ωστόσο να έχει συμμετάσχει σε καμία εκλογική διαδικασία του κόμματός του και με ήδη έξι αρχηγούς στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, οι  οποίοι τουλάχιστον προς το παρόν δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό του.

Παρότι τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Εκμέρ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 2 ετών και 7 μηνών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, όπως εξηγεί η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου «τίποτα δεν είναι οριστικό. Δεν μπορεί να τελεσιδικήσει μια τέτοια απόφαση αν δεν περάσει από τη διαδικασία της έφεσης και να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο το αντίστοιχο Συμβούλιο Επικρατείας. Οπότε, εάν  όλη αυτή η διαδικασία που είναι μάλλον αμφίβολο να γίνει πριν από τις εκλογές, τις όποιες τα τελευταία σενάρια τις τοποθετούν στον Απρίλιο λόγω της οικονομίας, αυτό σημαίνει ότι ο Ιμάμογλου θα μπορέσει ουσιαστικά να συμμετάσχει σε κάποια εκλογική διαδικασία

(AP Photo/Khalil Hamra)

Προς το παρόν ο Εκμέρ Ιμάμογλου είναι μόνο δήμαρχος. Δεν είναι ούτε υποψήφιος, ούτε είναι αρχηγός κόμματος. Υπάρχουν άλλοι έξι αρχηγοί στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, οι οποίοι δείχνουν τουλάχιστον προς το παρόν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους.

Ο Εκμέρ Ιμάμογλου, παρά την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου δεν έχει προφυλακιστεί τόσο γιατί η ποινή των δύο ετών είναι μικρή αλλά και γιατί το δικαστήριο δεν έδωσε εντολή προφυλάκισής της εν αναμονή της ολοκλήρωσης  της διαδικασίας

Ερωτήματα εγείρει η «σιωπή Ερντογάν» για την καταδίκη Ιμάμογλου.

Επέστρεψε από το Τουρκμενιστάν, μίλησε στο αεροπλάνο, στους δημοσιογράφους για ένα σωρό άλλα θέματα, ωστόσο δεν μίλησε για το θέμα Ιμάμογλου.

Πολλοί αναλυτές στην Τουρκία ξαναβλέπουν ένα έργο το οποίο το έχουν δει το 2019 με τη  «θυματοποίηση του Ιμάμογλου», όταν το ανώτατο εκλογικό δικαστήριο, αποφάσισε την επανάληψη των εκλογών παρά την τεράστια διαφορά σε ψήφους υπέρ του. Στην τωρινή συγκυρία με την καταδίκη του εκτιμούν πως τον βλέπει ο λαός πάλι στη θέση του θύματος. Οι αρθρογράφοι υπογραμμίζουν ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τον Ερντογάν καθώς και ο ίδιος ανήλθε στην εξουσία όντας θύμα, εμφανιζόμενος ως θύμα του συστήματος.

Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More