Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών: Να σταματήσει η δίωξη του κινήματος Semilla της Γουατεμάλας

 Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), Λουίς Αλμάγκρο, ζήτησε αυτή τη Δευτέρα από το Δημόσιο Υπουργείο (Εισαγγελία) της Γουατεμάλας να σταματήσει να διώκει δικαστικά το Κίνημα Semilla του εκλεγμένου προέδρου, Bernardo Arévalo de  León.

“Οι καταγγελίες που εκφράζονται από το Δημόσιο είναι χωρίς σαφήνεια και χωρίς νομική κατάταξη, είναι ξεκάθαρα δίωξη πολιτικού κόμματος“, δήλωσε ενώπιον του Διαρκούς Συμβουλίου της οργάνωσης.

Ενώπιον των εκπροσώπων της αμερικανικής ηπείρου, ο Αλμάγκρο αποκάλυψε κάποιες αδημοσίευτες λεπτομέρειες  έχουν τη δυνατότητα να περικόψουν τη διαδικασία μεταφοράς της εξουσίας  από τον σημερινό πρόεδρο της Γουατεμάλα, Αλεχάντρο Τζιαμάτει, στο Arévalo de León.

Ο Almagro βρέθηκε στη Γουατεμάλα μεταξύ 4 και 6 Σεπτεμβρίου και ξανά στις 11 και 12 αυτού του μήνα και οι  επισκέψεις του είχαν ως στόχο την παρακολούθηση της διαδικασίας μετάβασης. Ωστόσο, ο Arévalo de León ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι διακόπτει τον διάλογο με την κυβέρνηση Giammattei και ανέστειλε τη διαδικασία μεταφοράς αφού  το Δημόσιο Υπουργείο έδωσε διαταγές για επιδρομή σε δύο κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου και θυρίδες ελέγχου που περιείχαν ψήφους.

Επιπλέον, ο Arévalo de León ζήτησε την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα Consuelo Porras, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για διαφθορά και υπονόμευση της δημοκρατίας, καθώς και του εισαγγελέα που ζήτησε τις επιδρομές, Rafael Curruchiche, και του ποινικού δικαστή που τις εξουσιοδότησε, Fredy Orellana.

Ο Almagro έχει μιλήσει για «εκφοβισμό», έχει καταγγείλει μια μεταβατική διαδικασία γεμάτη «πολιτική επιθετικότητα» και έχει θεωρήσει ότι με τις πράξεις του επιδιώκεται να «ειρωνευτεί τη λαϊκή βούληση», χωρίς να σέβεται τα όσα εκφράστηκαν στις  κάλπες.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Giammattei έχει επανειλημμένα επαναλάβει ότι είναι αφοσιωμένη στη διαδικασία μετάβασης και θα παραδώσει την εξουσία στο Arévalo de León στις 14 Ιανουαρίου.

RTVE.es / EFE – 19/09/2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More