Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουάσιγκτον: Φόβοι Γκουαϊδό ότι θα έχει την τύχη του Αλ. Ναβάλνι αν επιστρέψει στην Βενεζουέλα

Ο Βενεζουελάνος  υποψήφιος της αντιπολίτευσης για τις εκλογές,  Χουάν Γκουαϊδό, δήλωσε την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον ότι φοβάται ότι εάν επέστρεφε στη χώρα του, θα μπορούσε να έχει τη μοίρα του  του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, που είναι φυλακισμένος στη Ρωσία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γκουαϊδό, ο οποίος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από λίγες ημέρες από την Κολομβία, όπου ισχυρίζεται ότι απελάθηκε, συμμετείχε σε φόρουμ συζήτησης στο κέντρο μελέτης Wilson Center στην αμερικανική πρωτεύουσα.

«Αν με ρωτήσετε σήμερα αν μπορώ να επιστρέψω στη Βενεζουέλα αύριο, όπως έκανα το 2019 και το 2020, ή όπως έκανε ο Ναβάλνι (στη Ρωσία), είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να έχω την ίδια μοίρα με αυτόν», δήλωσε ο Γκουαϊδό.

Οι διαδηλωτές υπέρ του Μαδούρο διέκοψαν τη συζήτηση, φωνάζοντας «Ο Γκουαϊδό είναι ψεύτης» πριν οδηγηθούν έξω από την αίθουσα.

Ο Χουάν Γκουαϊδό δεν είναι persona non grata, αλλά η Ουάσιγκτον έχει ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί από αυτόν που κάποτε ήταν ο προστατευόμενος των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Δεν γνωρίζω κανένα σχέδιο” για συνάντηση με την αντιπολίτευση, δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης Τύπου για πιθανή συνάντηση με τον Χουάν Γκουαϊδό αυτή την εβδομάδα.

Ο τελευταίος ανέφερε ότι έχει συναντήσεις με Αμερικανούς νομοθέτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Γκουαϊδό βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απέλασή του από την Κολομβία, όπου έκανε μια έκπληξη στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για την επανέναρξη του διαλόγου στη Βενεζουέλα στη Μπογκοτά. Κατήγγειλε πολιτική «δίωξη».

Έφτασε στις 25 Απριλίου με επιβατική πτήση στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Guaido είπε στο Wilson Center την Τετάρτη ότι η σύζυγός του, Fabiana Rosales, και οι δύο κόρες τους ενώθηκαν μαζί του τη Δευτέρα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αντιφρονών έχει επίσημα απαγορευτεί να φύγει από τη Βενεζουέλα από το 2019 και κατηγορείται από το δικαστικό σύστημα στη χώρα του ειδικά για «προδοσία».

Ο Χουάν Γκουαϊδό θεωρήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο de facto πρόεδρος της χώρας του στις αρχές του 2019, μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή, τον Μάιο του 2018, του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Αλλά στα τέλη του 2022, η διχασμένη αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έβαλε τέλος στην «προσωρινή κυβέρνηση» του Γκουαϊδό.

Πηγή: Agerpres.ro

Μετάφραση Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More