Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ, τα «πακέτα βοήθειας» και η εξέλιξη του πολέμου ενόψει των προεδρικών εκλογών

Η εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία υποχρέωσε τη Δύση να αναλάβει δράση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τζο Μπάιντεν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν το Κίεβο και εμπράκτως.

Η επιθετικότητα του Πούτιν εναντίον της Ουκρανίας έχει ενώσει τους ανθρώπους σε όλη την Αμερική. Έχει ενώσει τα κόμματα στο Κογκρέσο και όλο τον κόσμο που αγαπά την ελευθερία» διεμήνυε ο Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2022.

Βλέποντας το και ως προσωπικό στοίχημα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σταμάτησε στιγμή να στηρίζει τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάνοντας εκκλήσεις έτσι ώστε όλοι να ακολουθήσουν. Με επισκέψεις σε Ουκρανία και Πολωνία και διαγγέλματα στα οποία σημείωνε την αναγκαιότητα νίκης του Κιέβου στον πόλεμο

«Σας ρώτησα: τι γίνεται εκεί, πρόεδρε; Τι μπορώ να κάνω για εσάς; Πως μπορώ να βοηθήσω; Και δεν ξέρω αν θυμάστε τι μου απαντήσατε. Μου είπατε: Συγκεντρώστε τους ηγέτες του κόσμου. Ζητήστε τους να στηρίξουν την Ουκρανία» έλεγε ο Μπάιντεν τον Φεβρουάριο του 2023 από το Κίεβο.

Κογκρέσο ψηφοφορία

Ο πρώτος χρόνος στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτείων κύλησε ομαλά και χωρίς αντεγκλήσεις, καθώς τα πακέτα βοήθειας το ένα μετά το άλλο εγκρίνονταν από το Κογκρέσο

«Είναι θέμα ηθικής. Οι ΗΠΑ είναι περήφανες που στηρίζουν την αυτοάμυνα μιας κυρίαρχης δημοκρατίας. Αθώοι Ουκρανοί έχουν υποστεί απρόκλητη βιαιότητα» δήλωνε ο Μιτς Μακκόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Τέσσερα πακέτα στήριξης στην Ουκρανία ψηφίστηκαν συνολικά στο Κογκρέσο, με τελευταίο το Δεκέμβριο του 2022, ύψους 47 δις. Συνολικά οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 113 δις δολάρια, για στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική ενίσχυση, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και σε δανεισμό προς την Ουκρανία.

Η στρατιωτική ενίσχυση έφτασε τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια, με εξοπλισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άρματα μάχης, συστοιχίες Πάτριοτ, πλοία παράκτιας άμυνας, αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά, αλλά και προσωπικό το οποίο θα εκπαίδευε τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Αβέβαιη η βοήθεια στην Ουκρανία

Λίγο μετά τις αρχές του ‘23 όμως η σύμπνοια στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χάθηκε. Τον Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικανοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής και οι ισορροπίες άλλαξαν.

Στα τέλη πλέον του έτους η ροή της δυτικής βοήθειας – ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία –  φαινόταν αβέβαιη, λόγω εσωτερικών ζητημάτων – όπως η μεταναστευτική κρίση με το Μεξικό, αλλά και εξωτερικών όπως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Παρόλο που τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 64% της βοήθειας ουσιαστικά επιστρέφει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αίτημα της κυβέρνησης για πέμπτο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει και 60 δις για το Κίεβο δίχασε…Ούτε οι επισκέψεις του Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον άλλαξαν τη ροή των πραγμάτων. Αν και υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία, η ρεπουμπλικανική Βουλή ακόμη αντιστέκεται, φανερά επηρεασμένη και από τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ.

Ούτε ο κόσμος φαίνεται να στηρίζει με την ίδια ζέση τη βοήθεια, όπως τον πρώτο χρόνο, καθώς σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν δοθεί ήδη αρκετά χρήματα.

Ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες στηρίζονται στις αποφάσεις που λαμβάνονται στη Μόσχα, οι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται δικαιωματικά στο έλεος των ηγετών και των ψηφοφόρων της Δύσης, ειδικότερα σε αυτούς των ΗΠΑ, που πηγαίνουν στις κάλπες τον επόμενο Νοέμβριο.

Ανησυχία για τις αμερικανικές εκλογές

Ουκρανία και Ευρώπη βλέπουν με ανησυχία την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγους μήνες μάλιστα πριν τις προεδρικές εκλογές, όπου μπορεί το σκηνικό να αλλάξει και νικητής να είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα τέλειωνε τον πόλεμο μέσα σε μία μέρα.

«Όπως ξέρετε τα πηγαίνω πολύ καλά με τον Πούτιν. Θα έλεγα στον Πούτιν – πρέπει να συμβιβαστείς. Θα έλεγα στον Ζελένσκι – πρέπει να συμβιβαστείς. Θα έλεγα στον ένα, θα γεμίσεις με χρήμα, στον άλλο – δεν θα λάβεις άλλα χρήματα. Θα πετύχαινα συμβιβασμό σε 24 ώρες» έχει αναφέρει ο Τραμπ.

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως για τους Ουκρανούς ίσως το κόστος να είναι μεγάλο. Για πολλούς αναλυτές μια εκλογή Τραμπ φαντάζει δυσοίωνη για την έκβαση του πολέμου, κυρίως εάν σταματήσει η βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με την Ευρώπη που ήδη έχει φτάσει τα 96 δις ευρώ σε πακέτα βοήθειας, με μεγάλο μέρος τους να έχει ήδη δοθεί, να αδυνατεί να καλύψει την απώλεια.

Κι ενώ ο Ζελένσκι συνάπτει συμφωνίες με Γαλλία και Γερμανία, εντείνονται όλο και περισσότερο οι φωνές κυρίως στην Ε.Ε που ζητούν να αξιοποιηθούν ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύτηκαν στην αρχή του πολέμου. Κυρίως για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Μάλιστα οι G7 προχωρούν στη θέσπιση νομοθετικής οδού για να βρουν το δρόμο τους προς την Ουκρανία μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η αξία τους μαζί με εκείνα των Ηνωμένων Πολιτειών φτάνει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More