Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Νίγηρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, χώρα-κλειδί στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο κ. Γκουτέρες «καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας διά της βίας, κάθε επίθεση εναντίον της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της ειρήνης και της σταθερότητας» στον Νίγηρα, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Je condamne avec la plus grande fermeté toute tentative de prise de pouvoir par la force et d’atteinte à la gouvernance démocratique, à la paix et à la stabilité au Niger.

L’@ONU_fr est aux côtés du gouvernement et du peuple nigériens. https://t.co/CvgaVgSwXU

— António Guterres (@antonioguterres) July 26, 2023

«Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την προστασία της συνταγματικής τάξης», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες μπόρεσε να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ και του εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του», ανέφεραν αργότερα οι υπηρεσίες του μέσω του λογαριασμού του στο X (το πρώην Twitter).

Ο Νίγηρας είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες συμμάχους της Δύσης στο Σαχέλ, όπου μαίνεται η δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων. Δυο γειτονικές χώρες, το Μαλί και η Μπουρκίνα Φάσο, που κυβερνούν πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, στράφηκαν σε άλλους εταίρους, ιδίως στη Ρωσία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More